Gyerek

5 dolog, ami nekünk nagy szám volt, a mai gyerekeknek pedig már természetes

Jó pár olyan dolog volt a mi gyerekkorunkban, amit hatalmas dolog volt kézbe venni vagy kipróbálni, mára viszont olyan természetes, mint levegőt venni. A mostani gyerekek valószínűleg nem is értik, mi volt ezekben akkor olyan nagy szám.
2022. December 29.
Michael J Fox a Vissza a jovobe cimu filmben
Michael J. Fox a Vissza a jövőbe című filmben (Fotó: Getty Images)

Látva, hogy mi történt az általunk egykor annyira istenített dolgokkal mára, kíváncsian várjuk a fejleményeket: vajon a ma olyan különlegesnek és csak kevesek számára elérhetőnek számító tárgyak közül mik fognak hasonlóan járni, a mostani gyerekek felnőtt korára?

Mobiltelefon

Gyerekkorunkban vonalas telefonon társalogtunk suli után, mobiltelefonról (internetelőfizetéssel rendelkező okostelefonról pedig pláne) csak fantáziáltunk. Később jó, ha egy családban egy volt belőle, természetesen a régi, „buta” változatból. Ma viszont már annyira elterjedt és gyakori a telefon használata, hogy még a pattanásos bőr kialakulásáért is felelőssé teszik.

regi_nokia_mobiltelefon

Látni a tengert

Amikor szeptemberben visszaültünk az iskolapadba, alig vártuk a beszámolókat a nyári élményekről. Aki külföldön járt és látta a tengert, ráadásul repülővel, az egész osztályt lenyűgözte. Amióta elérhetők a fapados repülőjáratok, egyáltalán nem nagy kunszt sem a repülés, sem az, hogy valaki elruccanjon a tengerhez.

boldog_csalad_a_tengerparton_nyaral

Külföldi csokit enni

Hihetetlen, de „a mi időnkben” voltak olyan édességek, amiket csak akkor ehettünk, ha a családból valaki átruccant a szomszédos Ausztriába vagy ismert olyan trafikost, akinél olykor-olykor be lehetett szerezni hasonló kincseket. A boltok polcain nem nagyon lehetett ilyen portékákat találni, és egyébként is, a felhozatal korántsem volt olyan sokszínű, mint most.

Pizzát rendelni

Pizzát enni már önmagában is „ünnepnek számított” gyerekként, főleg akkor, ha azt házhoz is hozták. A mai gyerekeknek egyáltalán nem nagy szám, ha pizza kerül a tányérra, az pedig pláne teljesen hétköznapi esemény, ha azt futár szállítja ki. Abban sincs semmi különös, ha thai, kínai vagy indiai ételt rendel az anyukájuk, a többi neten rendelhető árucikkről nem is beszélve…

hazhozszallitassal_rendelt_pizza

Floppy lemez és CD

A mai gyerekek többségének fogalma sincs, mi fán terem egy floppy lemez, és ami azt illeti, valószínűleg CD-t is csak elvétve látnak. Néhol azért még megeshet, hogy erre az adathordozóra mentik a féltve őrzött fotókat vagy a kocsiban ilyenről szól a zene, de ha jól sejtjük, ez utóbbinak is megvannak számlálva a napjai…

Szines_floppy_lemezek

(Fotó: Getty Images)