Gyerek

Egy évtized alatt megduplázódott az ADHD-s felnőttek aránya

Az utóbbi 10 évben kétszer annyi felnőttet diagnosztizáltak ADHD-vel, de még mindig a gyerekeknél a leggyakoribb.
2019. November 14.
Egy évtized alatt megduplázódott az ADHD-s felnőttek aránya (fotó: iStock)

Amerikai kutatók vizsgálati eredményei szerint az utóbbi 10 évben megduplázódott az ADHD-s felnőttek aránya az Egyesült Államokban – írja a medicalonline.hu.

A kutatók az adatokat életkoronként, nemenként és rasszonként is elemezték. Az ADHD egy gyűjtődiagnózisról, főképp a figyelemzavar tüneteit foglalja magába.

Iskoláskorú gyerekeknél a hiperaktivitás előfordulása fiúknál háromszor gyakoribb, mint a lányoknál. Az esetek többségében egész gyerekkoron át tartanak a tünetek, vannak esetek, amikor serdülőkorban csökkennek a tünetek, de felnőttkorban is megmaradhatnak.

A figyelemhiányos gyerekeket az jellemzi, hogy könnyen elterelhető, csapongó a figyelmük, nem tudnak az adott feladatra koncentrálni. A mostani vizsgálat eredményei szerint az ADHD a 2007-ben mért 0,43%-hoz képest 2016-ra már 0,96%-os arányban fordult elő a felnőttek körében, és sokkal gyakoribb volt a fehér népességben (1,42%).

Az 5-11 éves gyerekek körében is nőtt az előfordulás: 2007-ben 2,96%, míg 2016-ban 3,74% volt, ami 26%-os növekedést jelent. Az ADHD jóval gyakrabban fordult elő egyéb mentális problémával (depresszió, bipoláris zavar, szorongás vagy evészavarok) küzdő felnőttek körében. A vizsgálat eredményei azt is kimutatták, hogy az ADHD-s felnőttek körében az átlagosnál gyakoribb volt a szexuális úton terjedő fertőzések kockázata.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MedicalOnline