Gyerek

Egy háromgyermekes ápolónő anyuka vallomása

Egyre hosszabb kórházi műszakok és nyomasztó otthoni felelősség. Kemény egyszerre anyának és ápolónőnek lenni.
2021. Október 03.

Alexandra Flodin 34 éves, és egy illinoisi kórházban dolgozik ápolóként. Már tizenegy évet töltött a kardiológián, de amióta megjelent a koronavírus, azóta a sürgősségi osztályon teljesít szolgálatot.

A Parents.com arról ír, hogy a háromgyerekes nőnek hatalmas teher megoldani, hogy a munkája mellett a gyerekekre is jusson ideje. Alexandra szerint sok kollégája van a kiégés határán, mert egyre többet kell dolgozniuk. “Naponta legalább nyolc-kilenc ápolóra van szükségünk az osztály működtetéséhez, és általában csak négyen vagy öten vagyunk” – mondja Flodin.

Ha nem lett volna a világjárvány, akkor is nehézséget okozna megteremteni a család és a munka közötti egyensúlyt. Flodin rendszeresen tizenkét órás műszakokban dolgozik, van, hogy három nap egymás után. “Nincs pénzem arra, hogy a gyerekeimet heti öt napra napközibe adjam, ezért inkább csak heti három napot dolgozom, többi napon velük vagyok.”

Így tényleg csak három hosszú műszakot kell vinnie a héten, de így is aggódik, hogy a tizenkétórázások miatt sok fontos eseményről lemarad a gyerekek életében. “Elszomorít, hogy nem tudom megnézni a lányomat a táncóráin, és nem én megyek értük a suliba sem” – mondja.

Kapcsolódó: A szülés után maga végezte el a kisbabája vizsgálatát egy nővér

Flodint az is zavarja, hogy gyakran kimerült, ezért otthon már nincs kedve, ereje a gyerekekkel is programozni, a kicsik pedig látják is rajta, hogy fáradt.

Kathryn Konrad, az Oklahomai Egyetem professzora szerint sok ápolónőnek okoz gondot a munkával és a családdal töltött idő közötti egyensúlyozás, ezért sokan hagyják ott az egészségügyet.