Gyerek

Járvány: megvan a döntés az iskolásokról

Az iskolás gyerekek szüleit az utóbbi napokban az foglalkoztatta, hogy mennek-e a sulisok még ebben a tanévben iskolába, vagy marad-e végig a "home school" rendszer. Arról is volt szóbeszéd, hogy hosszabb lesz a tanév.
2020. Május 20.
Június 15-én véget ér a tanév (Fotó: Getty Images)

Június 2-ától engedélyezik a pedagógusok és tanulók oktatási célú találkozását kiscsoportos konzultációk, vagy egyéni felzárkóztatás formájában – olvasható a kormany.hu oldalon. A szerda este felkerült tájékoztatás szerint ennek ellenére a digitális tanrend marad június 15-éig, s ami még nagyon fontos – sokaknak megnyugtató – információ: nem lesz hosszabb a tanév, azaz június 15-ével lezárul.

Június 2-ától minden intézményben biztosítani kell a gyerekek felügyeletét, június 26-áig pedig az étkeztetést is. A gyermekfelügyeletben résztvevők számára felzárkóztató, a tanulásukat segítő tevékenységeket lehet szervezni. A találkozások lehetővé tételének célja, hogy az arra rászoruló diákok felzárkóztatása megtörténhessen. A ballagást, tanévzárót nem tarthatják meg az intézmények, kivéve ha ezek kis létszámmal, osztály szinten valósulnak meg.

Az ovik és bölcsik is nyitnak

A vidéki megyékben május 25-étől, míg a fővárosban június 2-ától nyitnak a bölcsődék és az óvodák. Orvosi igazolást nem kell vinniük  a gyerekeknek arról, hogy egészségesek és közösségbe mehetnek, mindössze egy szülői nyilatkozatot kell leadni, hogy gyermek nem szenved fertőző betegségben.

Április 30-ától egyébként már ügyeleti rendszer szinten működniük kell a bölcsiknek, oviknak, erre egy kormányrendelet kötelezte az intézményeket.