Az köztudott, hogy a kevesebb hús fogyasztása javítja a szív- és érrendszeri egészséget, és számos pozitív hatással bír, ám az erről szóló kutatásokat gyakran olyan tényezők befolyásolják, mint az alanyok genetikai eltérései, vagy az életmódbeli különbségeik. Azzal, hogy a mostani kutatásban egypetéjű ikreket tanulmányoztak, a kutatók ki tudták zárni a genetikai és az életmódbeli eltérésből adódó különbségeket, hiszen a testvérpárok egy háztartásban nevelkedtek, és hasonló életmódot folytattak.
A Stanford Egyetem tanulmányához 22 egypetéjű ikerpárt, vagyis összesen 44 alanyt vontak be. A testvérpárok egyik tagjának vegán, míg a másiknak mindenevő étrendet állítottak össze a kutatók. Mindkét étrend sok zöldséget és gyümölcsöt, valamint hüvelyeseket és teljes kiőrlésű gabonaféléket is tartalmazott, tehát alapvetően törekedtek volna az egészséges táplálkozásra.
Az első négy hétben napi három étkezést biztosítottak a résztvevőket, majd a második hónapban már – dietetikus útmutatásai szerint – maguknak készítették az ételt a családok.
A kísérlet eredménye
A kísérletet a 44-ből 43-an fejezték be. A legjelentősebb változást az első 4 hét után tapasztalták: a vegán étrendet követő gyerekeknél az LDL-koleszterinszint, az inzulinszint és a testsúly is jelentősen csökkent.
„Az eredmények alapján elmondhatjuk, hogy a legtöbbünknek jót tenne, ha inkább növényi alapú étrendre térnénk át” – mondta Christopher Gardner, a kutatás vezetője. Hozzátette, hogy tudja, ez nem mindenkinek járható út, így a legfontosabb az lenne, ha sokkal több növényi alapú élelmiszert fogyasztanánk és kevesebb állati eredetűt.