Gyerek

Eldobta a kisbabáját, 3 év után mégis neki ítélték

Amikor három éve világra jött, a biológiai anya eldobta a kisbabát, aki örökbefogadó családhoz került. Most mégis a vér szerinti anyához kerülhet egy bírósági döntés szerint.
2023. November 22.
Szétszakított család

Hosszú ideje húzódik Olaszországban az a per, ami egy biológiai anya és egy örökbefogadó család között zajlik.

A két fél egy három éve született, újszülöttként eldobott kisfiúért harcol: az anya, aki világra hozta, akkor a párjával együtt egy zacskóba tette és megvált a kicsitől, akit szerencsére még időben megtaláltak és szerető családhoz került.

A biológiai anya azonban időközben meggondolta magát, és szeretné magához venni a kisfiút, akit pár napos kora óta örökbefogadó szülők nevelnek. Ahogy az olasz sajtóban fogalmaznak: 

Ebben a jogi csatában a vér szerinti kötelék csap össze a feltétel nélküli szeretettel, a jelek szerint nagyon fájdalmas kimenetellel.

Alvó kisbaba

A kisfiút nagyon gyorsan örökbe adták egy szerető családhoz. (Fotó: Getty Images)

A kezdetek

2020-ban, egy hideg novemberi reggelen egy hentes értesítette a rendőrséget arról, hogy a szemeteskukák mellett egy zacskóba tett újszülöttet talált, akinek még a köldökzsinórját sem vágták el. A történet, amit az egyenruhásoknak mesélt, a kezdetektől fogva zavarosnak tűnt, ezért a rendőrök nyomozni kezdtek. Hamar kiderült, hogy a szóban forgó férfi valójában a kisfiú édesapja.

Nem sokkal később az édesanyát is megtalálták, aki elmondta, hogy mindenki, még az apa előtt is titokban tartotta a terhességét, és otthon, egyedül szülte meg a babáját. Miután a kicsi világra jött, értesítette az apát, akivel van már egy közös gyermekük.

Az összezavarodott nőt könnyen meggyőzte a férfi arról, hogy szabaduljanak meg a kicsitől, így találták ki a „kukás fedősztorit”. Telefonhívásuknak köszönhetően a kisbaba gyorsan jó kezekbe került, és a kórházban a Vittorio Fortunato, azaz Szerencsés Viktor nevet adták neki a dolgozók.

A jogi procedúra nem húzódott el, rövid időn belül örökbe adhatónak nyilvánították a kicsit, és november végén egy olyan családhoz került, ahol évek óta vágytak hiába egy kisbabára. 

Szomorú szülők

Az örökbefogadó szülők teljesen összetörtek. (Fotó: Getty Images)

A nem várt fordulat

Tavaly decemberben a vér szerinti édesanya fellebezést nyújtott be a két évvel korábbi döntés ellen, és kifogásolta, hogy akkor nem tették számára lehetővé, hogy benyújtsa az igényét a kisbabára és hogy kérvényezze az örökbeadási folyamat felfüggesztését. Egy alapos pszichiátriai vizsgálatot követően a bíróság alkalmasnak találta a nőt a gyermek felnevelésére, ezért a kis Vittoriot a fellebező anyának ítélték. Az örökbefogadó család azonban hallani sem akar arról, hogy elvegyék tőlük a kisfiút, ezért a jogvita máig tart. 

„A szülei eldobták, mi pedig három éve szeretetben neveljük a kisfiút. Eszünkbe sem jutott az együtt töltött idő alatt, hogy elvehetik tőlünk” – nyilatkozták az örökbefogadók, akiket a bíró felszólított arra, hogy kezdjék el felkészíteni a gyermeket az elválásra. Hiába próbált minden követ megmozgatni a család, ahol Vittorio babakora óta nevelkedett, a legutóbbi bírói döntés szerint három év után a vér szerinti családjához kell költöznie, még 2023 vége előtt.

Fotó: Getty Images, Forrás: Via