Gyerek

Elpusztítja-e a klór a koronavírust?

Mit érdemes tudni a nyári medencehasználatról? Biztonságos-e a klórozott medencevíz?
2020. Június 07.
Elpusztítja-e a klór a koronavírust? (fotó: Getty Images)

Inaktiválja-e a klór a COVID-19 koronavírust? Biztonsággal fürödhetünk-e nyáron a medencékben?

Dr. Jonas Nilsen a Rompernek elmondta, hogy a COVID-19 koronavírus-fertőzés a medencék, uszodák környezetében akkor lehet veszélyes, ha nem tartjuk a távolságot másoktól. A klór elpusztítja a vírust. A társadalmi távolságtartás be nem tartása okozhat gondot.

A Romper megjegyzi, hogy emiatt több olyan hely is van, ahol időbeli korlátozásokat vezetnek be, hogy csak bizonyos számú ember lehet egyszerre a vízben. Az amerikai Centers for Disease Control and Prevention (CDC) ajánlása szerint például maszk viselése javasolt akkor, ha nem tartózkodunk a medencében, illetve fertőtlenítő használatát is javasolják.

Dr. Nilsen egy lépéssel még tovább megy: az otthoni medencék használatakor is javasolja a klórhasználatát.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a COVID-19 koronavírus elsődlegesen légúti vírus, amely a nemzetközi szervezetek tájékoztatója szerint elsősorban közvetlenül emberről emberre terjed cseppfertőzéssel. A fürdők látogatása nem jelenet magasabb kockázatot.

A koronavírus a vizsgálatok szerint 0,2-0,5 mg/l szabad klór jelenlétében inaktiválódik, így a megfelelően üzemeltetett medencékben életképes vírusok jelenlétével nem kell számolni.

A alábbi szabályokat tartja szükségesnek a Népegészségügyi Központ:

  • Az uszodákat, fürdőket lázas vagy hányásos-hasmenéses betegek nem látogathatják. A tünetek elmúlását követően legalább 3 napig tartózkodni kell a fürdőzéstől.
  • A medencébe lépés előtt kötelező az alapos, szappanos előfürdő.
  • A medence terhelésére vonatkozó előírást (maximális egyidejű fürdőzőszám) be kell tartani.
  • A medencében folyamatosan legalább 0,5 mg /l szabad aktív klórszintet kell biztosítani, ezt legalább napi három alkalommal (nagy fürdőzőterhelés esetén 2 óránként) ellenőrizni kell.
  • Gondoskodni kell az egyéb üzemeltetési feltételek (pótvíz mennyiség, szűrő mosatás) teljes körű betartásáról.
  • Nem fertőtlenített, meleg vizes töltő-ürítő medence csak ülőmedenceként használható, élményelemek üzemeltetése nem megengedett.
  • Nem szobatiszta kisgyermek csak úszópelenkában tartózkodhat a medencében.
  • A gyermek és pancsoló medencében felnőtt nem tartózkodhat.
  • 14 éven aluliak a fertőtlenített gyógymedencéket is csak orvosi utasításra vehetik igénybe.