Gyerek

Ennek a kislánynak fésülhetetlenhaj-szindrómája van

A nyolcéves Holly édesanyja büszke lánya oroszlánsörényére, ami egy ritka genetikai rendellenesség miatt nőtt ilyen gubancosra.
2022. Május 28.

Különleges hajjal született egy észak-yorkshire-i kislány, Holly Wright. Bár a családnak eleinte csak az tűnt fel, hogy mennyire kezelhetetlen Holly haja, kezdetben nem törődtek a gubancos frizurával.

Amikor a kislány iskolába ment, szülei attól tartottak, hogy a társai csúfolni fogják. Ez nem történt meg, ám néhány felnőtt kegyetlen megjegyzéseket tett, volt, aki arról érdeklődött, hogy Holly konnektorba nyúlt-e, azért ilyen a haja?

Édesanyja szerint Hollynak igazán pozitív személyisége van, és a haja semmilyen módon nem rontotta az önbizalmát. Nagyon erős akaratú és magabiztos kislány, és tetszik neki, hogy a haja ilyen különlegessé teszi.

Kapcsolódó cikkünk: Akkora hajjal született ez a baba, hogy mindenki parókának nézi

Végül a BBC1 The One című showjában jelent meg Holly és a haja, ami után egy manchesteri hajspecialista megállapította, hogy a kislány egy nagyon ritka genetikai rendellenességgel, a fésülhetetlenhaj-szindrómával küzd.

Az orvos gyorsan megnyugtatta a szülőket, hogy ahogy idősödik Holly, úgy lesz a haja egyre könnyebben kezelhető. Ezzel a diagnózissal egyébként mindössze száz ember él a Földön.  

A kutatók ma már tudják, hogy a szindróma három gén mutációjának eredménye. Az állapot tipikus jelei, amelyek általában három hónapos és tizenkét éves kor közötti gyermekeknél jelentkeznek, a fehér/ezüstös színű haj, amely száraz, durva szálú, és töredezetten nő.

Míg az UHS-ben szenvedő gyermekek szüleinek azt tanácsolják, hogy puha kefét használjanak, és kerüljék a hajszárítót, hogy ne károsítsák a hajat, addig Holly édesanyja általában hagyja, hogy lánya válassza ki, hogy természetes úton száradjon-e meg a sörénye, vagy inkább hajszárítót használ.

Holly haját hetente egyszer mossák meg, és normál hidratáló sampon és balzsam használata után argánolajat kennek a hajára, hogy hidratált maradjon. Soha nem zsírosodik, ezért elég heti egyszer mosni.

“Nagyszerű, hogy Holly olyan büszke a hajára, és arra, hogy milyen egyedi, és azt hiszem, ez valóban illik a személyiségéhez. Olyan, mint egy gyönyörű oroszlánsörény. Szóval úgy gondolok rá, mint a kis oroszlánomra” – mondta Holly édesanyja a Daily Mailnek.