Gyerek

Erre figyelj, ha nem hámozod meg a kígyóuborkát

Nyáron kitűnő hűsítő ital a kígyóuborkás limonádé, de természetesen még számtalan felhasználási módja létezik. Valaki meghámozza, mások soha: valójában mit kell tennünk az uborka héjával?
2024. Július 04.
kígyóuborkás szendvics

Kép: Getty Images

Bár egész évben kapható a boltokban kígyóuborka, a szezonja júniustól szeptemberig tart. Az év többi részében nagyrészt spanyol vagy holland uborkával találkozhatunk a boltok polcain. A szezonja tehát most van, sokan sokféleképpen használjuk fel, van, aki meghámozza, mert túl keménynek ítéli meg a héjat, míg mások arra esküsznek a héja értékes anyagokat tartalmaz, amit kár lenne veszni hagyni. Most akkor meg kell pucolni vagy nem?

„Sokan az uborka héjában lévő növényvédőszer-maradékok miatt aggódnak, részben jogosan: egy 2020-as laboratóriumi vizsgálat a Spanyolországból és Hollandiából származó uborkák felében kimutatott peszticideket, ezek mennyisége azonban jóval a megengedett szint alatt volt. Mások azért vannak a hámozás mellett, mert az uborka héját túl keménynek vagy az ízét túl keserűnek találják” – írja Facebook-posztjában a Rizikometer. Hozzáteszik, hogy valójában a keserű ízt okozó cucurbitacin az uborka végeiben található, ezért érdemes a két végét levágni fogyasztás előtt.

A kígyóuborka 96 százalékban vizet tartalmaz, ezért tökéletes választás folyadékpótlásra. Kiváló B-, és C-vitaminforrás, ásványi anyagot, valamint rostot tartalmaz, segíti az emésztést. Jó hatással van a bőrre, az ínybetegségekre. Alacsony a kalóriatartalma.

 

A héj fogyasztása mellett szól, hogy többféle vitamint, rostokat és ásványi anyagot is tartalmaz. „Tápérték szempontjából tehát biztosan jobb az uborkát a héjával együtt megenni, ebben az esetben azonban különösen fontos a fogyasztás előtti alapos tisztítás, amivel eltávolíthatjuk a talajmaradványokat, a baktériumokat és más szennyeződéseket” – hangsúlyozza a Rizikometer.