Gyerek

Európa-nap: “15 év – 15 km”, programok az egész családnak

A hazai művészvilág és közélet ismert szereplői is részt vesznek 2019. május 12-én, vasárnap, a Szabadság téren megrendezendő Európa-napon, ahol 15 kilométeres futóversennyel, családi és gyermekprogramokkal, illetve koncertekkel várják a résztvevőket.
2019. Április 29.
Európa-nap: "15 év - 15 km", programok az egész családnak

A rendezvényre látogatók találkozhatnak – többek között – Szabados Ágival, Fenyvesi @wheelchairguy Zolival és Sass Danival. Az elmúlt években több ezer ember részvételével lezajlott Európa-napi futóversenyen idén is számos ismert közéleti szereplő is rajthoz áll majd.

Egész napos családi fesztivál fogadja az idei Európa-napra érkezőket a Szabadság téren, 2019. május 12-én, vasárnap. Az európai béke és egység ünnepére a szervezők ismét változatos családi és gyerekprogramokkal, koncertekkel és EU-kvízzel készülnek. Az ingyenes rendezvényen – melyre idén 12.000 résztvevőt várnak – minden korosztály megtalálja a neki legmegfelelőbb szórakozást: lesz bábjáték, mesesátor, ugrálóvár, zenél az Iszkiri gyerekzenekar, délután az Elefánt zenekar ad koncertet. Fellép Varró Dani és Radványi Balázs, énekel Szeder, valamint Bérczesi Róbert. Az Európa-nap visszatérő előadója a Péterfy Bori & Love Band, esti koncertjükkel zárul a programsorozat.

A fesztiválozók között olyan ismert személyiségek is megjelennek, mint Szabados Ági, az RTL Klub Híradójának egyik közkedvelt műsorvezetője. Az eseményre idén is kilátogat Fenyvesi Zoli (alias Wheelchairguy), a Tilla által rendezett Tiszta szívvel című film főszereplője. Zoli elmondta: “Nagyon szeretem az ilyen családias, közösségi hangulatú eseményeket, mint az Európa-nap, mert közelebb hozzák az embereket egymáshoz. Több olyan ismerősöm van, akiket valamelyik Európa-napon ismertem meg, és azóta is jóban vagyunk. Emellett fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy európai uniós állampolgárként milyen jogaink és lehetőségeink vannak. Egy ilyen eseményen könnyedebb, akár játékos formában is hasznos ismereteket szerezhetünk. Magam is rengeteg új dolgot tudtam meg a fesztiválon részt vevő EU-s szervezetektől.”

“15 év – 15 kilométer”

A hazánk 2004. május 1-jei uniós csatlakozásának emlékére rendezett 15 kilométeres Európa-napi futóversenyre idén 4000 résztvevőt várnak. A Szabadság térről induló – és Budapest emblematikus épületeit érintő útvonalon elhaladó – versenyt váltóban is lehet teljesíteni. Az RTL Klub sikeres gasztrovetélkedőjében, a Konyhafőnök 3. évadában ismertté vált gasztroblogger, Sass Dani évek óta fut. Nem lesz ez másként az idei Európa-napon sem, ahol a “15 év – 15 km” elnevezésű futóversenyen szintén rajtvonalhoz áll.

“Számomra a közösségi futás mindig többet jelentett magánál a sportolásnál. Ez az a nap, amikor nincs jó vagy rossz, amikor nincs elég vagy kevés. Mindenkit azonos cél vezérel. A mozgás szeretete, az európaiság szeretete és a város szeretete. Boldogan teszek majd meg minden lépést!”

A változatos műsorfolyamon és programokon kívül a szervezők a tájékoztatásról is gondoskodnak. A fesztivál információs standjain az érdeklődők felvilágosítást kaphatnak a különböző EU-s intézményekről és szervezetekről, azok működéséről, illetve a május 26-án esedékes EP-választásról.

Az esemény üzeneteiről Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője így nyilatkozott: “Idén ünnepeljük Magyarország EU-tagságának 15. évfordulóját. 15 éve vagyunk tagjai ennek a közösségnek, amelyben közösen döntünk arról, milyen Európában akarunk élni. Immár 15 éve élvezzük mi magyarok is a szabad utazás vagy éppen a külföldi tanulás lehetőségeit. Az egységes piacnak köszönhetően bekapcsolódtunk Európa gazdasági és kulturális vérkeringésébe, és mindannyian látjuk, mi minden épült fel, újult meg Magyarországon az uniós támogatásoknak köszönhetően az elmúlt időszakban.”

Lővei Andrea, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetője, az Európa-napi ünnepség kapcsán hangsúlyozta: “Hazánk 2004. május 1-jén lépett be az Európai Unióba, és vált annak teljes jogú tagjává. Az immár hagyományos Európa-napi futással és rendezvénnyel szeretnénk közelebb hozni, megfoghatóvá tenni az állampolgárok számára az “uniót”. Az Európa-nap általános célja, hogy az uniós intézményeket és szervezeteket bemutató információs standok és kvízjátékok segítségével naprakész információkat biztosítson az unió működéséről. Kiemelt célja idén ugyanakkor, hogy a május 26-án esedékes európai uniós választásokról tájékoztasson mindenkit. És persze nem elhanyagolandó az sem, hogy mindannyian jól érezzük magunkat, és együtt ünnepeljük tagságunk 15. szülinapját”.

Az Európa-napi rendezvényeket az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája és a Europe Direct tájékoztató hálózat közösen szervezi. A rendezvény minden programja díjmentes.

Európa-napi fesztivál ingyenes programokkal a budapesti Szabadság téren, 2019. május 12-én (vasárnap), 9 és 21 óra között.

További információ az Európa-napról itt található, a Facebook eseményről pedig itt.

Forrás: Publicrelations