Gyerek

Ez a probléma a pedagógusok oltásával és a nyitással

Az április 1-jén megkezdett oltásokkal nem lesznek időben védettek a pedagógusok.
2021. Március 30.
Ez a probléma a pedagógusok oltásával és a nyitással (Fotó: Getty Images)

A Magyar Közlönyben közzétett kormányrendelet szerint április 19-én nyitnak újra az óvodák, iskolák. Ehhez pedig a regisztrált pedagógusokat április 1-től kezdik el oltani.

Az április 1-jén megkezdett oltások május elején kezdik az elvárt biztonságot nyújtani. Ha az iskolákat és óvodákat április 19-én megnyitják, többé-kevésbé védett és egyáltalán nem védett pedagógusok és a gyerekek fertőzhetik egymást oda-vissza – írja a 24.hu cikke.

Ahogy azt korábban a 24.hu is megírta, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nyílt levélben kérte a kormányfőt, hogy ne nyissák ki az iskolákat, mielőtt a tanárok védettséget szereznének, hiszen még sokáig kell beoltatlan gyermekekkel dolgozniuk.

A portál szerint “két ponton is sántít a matek”. Egyfelől a Magyarországon engedélyezett vakcinák első dózisát – az oltási rend alapján – legkorábban 21 nap múlva követi a második. Az oltóanyag nyújtotta teljes védettség pedig csupán ezután egy-két héttel alakul ki. Másfelől eddig az oltásra a pedagógusoknak valamivel több, mint a fele regisztrált. Ez alapján tűnik úgy, hogy az április 19-ei nyitás még a beoltott pedagógusoknak is túl korai a potenciálisan fertőző közeg miatt.

A Magyarországon engedéllyel rendelkező vakcináknál igencsak eltérő, hogy az első és a második oltás beadása között mennyi időnek kell eltelnie, a minimum 21 nap.

Arra vonatkozóan vannak ugyan tapasztalatok, hogy már az oltás első dózisa néhány nap alatt annyira megemeli az antitestek számát, hogy az már jelentős védelmet biztosít. De ahogy a portál írja, az egyes “jelek és tapasztalások” még nem számítanak bizonyítéknak – klinikai teszteknek kell alátámasztaniuk, hogy adott vakcina az első dózist követően x nappal megadja az elvárt védelmet, hogy azt mondhassuk, hogy a beoltott személy az első oltás után x nappal védett.

A klinikai vizsgálatok során több idősávot is vizsgáltak, ezek eredménye, hogy 21 nap után van olyan szinten az immunválasz, hogy azt a második dózissal még feljebb lehet vinni.

Csak miután ez megtörtént, akkor jelenthető ki teljes felelősséggel, hogy teljes az a védelem, amit az adott vakcina nyújtani tud. Ha a tervezettek szerint április 1-9. között oltják a pedagógusokat, az alapján a teljes védettség április végére, május első hetére alakul ki.

Forrás: 24.hu