Gyerek

Gyorsan terjed a járvány a fővárosi óvodákban, több száz gyerek van karanténban

Van olyan fővárosi kerület, ahol 18 óvodai csoport, összesen 315 gyerek van karanténban, máshol pedig haza kellett küldeni minden ötödik ovis csoportot a fertőzés miatt. Vannak olyan budapesti óvodák is, amelyeket teljesen be kellett zárni.
2022. Január 20.
Gyorsan terjed a járvány a fővárosi óvodákban, több száz gyerek van karanténban (A kép illusztráció. Fotó: Getty Images)

A XII. kerületben minden ötödik ovis csoport karanténba kényszerült – közölte a kerületi önkormányzat az Eduline kérdésére. A portálnak elmondták, hogy a hét elején az önkormányzat által fenntartott óvodák 66 csoportjából 13 volt karanténban, miután összesen 11 gyereknél és 10 dolgozónál mutattak ki koronavírus-fertőzést. A Normafa Óvodában például az összes csoportnál karantént rendeltek el.

A VIII. kerületi önkormányzat egy olyan példáról számolt be a portálnak, hogy az egyik józsefvárosi óvodában most mérlegeli a tisztiorvos, hogy ki minősül kontaktnak a konyhás dajka pozitivitása miatt. Azt írták, hogy egy “óvodapedagógus pozitív otthoni teszttel rendelkezik, háziorvosa nem látja szükségesnek a hivatalos teszt elrendelését, így a népegészségügyi osztály nem intézkedik. Szülők pozitivitása miatt jelenleg 20 gyermek van otthon”. A kerületben viszonylag kevés gyerek koronavírus-tesztje lett pozitív, de több óvodában is van egy-egy igazolt fertőzött. Pontos számokat azért nehéz mondani az önkormányzat szerint, mert annak ellenére, hogy a szülők kötelesek az óvodát értesíteni, sokan nem vallják be, hogy koronavírus miatt van távol a gyerek.

Az Eduline szerint a III. kerületben a hét elején 18 csoport és összesen 315 gyerek volt karanténban, a II. kerületben pedig az önkormányzat fenntartásában lévő 12 óvoda közül 8 intézményben van legalább egy csoport otthon, míg az egyik óvodának az összes csoportjában rendkívüli szünetet rendeltek el – mindez körülbelül 374 gyereket érint. Hozzátették, hogy a II. kerület hamarosan egyébként újabb tesztelési akcióba kezd, és ingyenes és önkéntes PCR-tesztelést biztosítanak az óvodai, bölcsődei és a szociális ágazatban dolgozóknak január közepétől.

Újbudán a 8 önkormányzati óvodában 15 csoportban kellett rendkívüli szünetet vagy részleges karantént elrendelni január harmadik hetében. Kőbányán összesen 5 csoportoban rendeltek el rendkívüli szünetet, ami 81 gyereket érint. A X. kerületi kormányhivatal összesen 112 gyermek “járványügyi megfigyeléséről” döntött további 5 óvodában, 7 óvodai csoportban.

De nem csak budapesti óvodák érintettek. A Hódmezővásárhelyi Egyesített Óvoda egyik tagintézményében is megjelent a koronavírus, ahol 2 csoport került karanténba.

Zalaegerszeg polgármestere, Balaicz Zoltán a hét elején a Facebookon osztotta meg a város friss járványügyi számait, amiből kiderült, hogy 7 óvodában van legalább egy igazoltan fertőzött gyerek vagy dolgozó, és van, ahol egy-egy csoportot haza is küldtek emiatt. Gyömrőn pedig január 26-ig csak ügyelet lesz az óvodában, mert a napokban 4 csoport került karanténba az 5-ből, és 14 dolgozóból összesen csak négyen munkaképesek.