Gyerek

Tombol az iskolákban az omikron

Egyre több iskolában állnak át digitális oktatásra, hol egy-egy osztály, hol az összes osztály kényszerül otthon tanulni.
2022. Január 17.
Végigsöpör az iskolákon az omikron (fotó: Getty Images)

Bár az omikron enyhébb tüneteket okoz a deltánál, különösen akkor, ha valaki be van oltva, más országok példáján is látszik, hogy ha hirtelen nagyon sokan fertőződnek meg, az könnyen zavart okozhat az oktatásban és más munkahelyeken is – írja a 444.hu. A lapnak több budapesti iskola is beszámolt arról, hogy annyira megugrott a fertőzésszám, hogy van ahol egy-egy osztályt, máshol összes osztály átállt digitális oktatásra. Van olyan iskola, ahol nem tudják megoldani a kieső tanár helyettesítését, ezért kényszerülnek átállni a digitális oktatásra.

A 444.hu azt írja, hogy néhány óra alatt rengeteg hasonló történet jutott el hozzájuk az ország különböző pontjairól, ami azt mutatja, hogy – a hirtelen berobbant ötödik hullám erősen érinti az iskolákat, ami nem meglepő: az omikron variáns minden korábbinál sokkal gyorsabban terjed, és a védettséget is hatékonyabban képes kicselezni.”

A szabályok szerint azok a gyerekek, akik oltottak, nekik nem kell karanténba menniük, ha covidossal találkoztak. Kivéve akkor, ha náluk is kimutatják a fertőzést. Tesztelni maximum a szülők tesztelnek, hiszen a tankerület nem szervez tesztelést. A családoknak azonban több ezer forintjába kerül egy-egy gyorsteszt, a PCR pedig 10 ezer forint fölötti összegbe.

Ez a szülő a lapnak azt mondta, rengeteg fertőzés maradhat rejtve, mert sokan nem foglalkoznak egy-egy félnapos lázzal. A fertőzött diákok pedig oltottan is továbbadhatják a vírust idős tanáraiknak és akár oltatlan társaiknak is.

“Mindenki betegen flangál, mert vagy le se tesztelik, vagy nincs tünete, vagy ő maga is inkább otthon kihúzza, csak ne legyen karantén. Aki karanténra kötelezett, annak egy határozat se megy ki. Miért vegye akkor komolyan?” –  kérdezte.

Azok a gyerekek, akik nincsenek beoltva, könnyen ragadhatnak otthon, hiszen nekik 5 napot kell karanténban lenniük, ha érintkeztek covidossal. “Sajnálom azokat a gyerekeket, akiket nem oltatnak be a szüleik, mert nekik az elkövetkezendő hónapjaik többnyire otthon fognak telni” – mondta egy szülő a lapnak.

Forrás: 444.hu