Gyerek

“Egész nap csörög a telefon, és szó szerint igazolásgyárak lettünk”

Így fogalmazott egy háziorvos az Index kérdésére, az őszi időszakra jellemző átlagnál jóval több légúti panasszal találkoznak a háziorvosok. Ugyanakkor a koronavírus nagymértékben visszaszorította az influenzát.
2021. Október 04.
Az átlagnál jóval több légúti panasszal találkoznak a háziorvosok (fotó: Getty Images)

A Covid-járvány következtében több influenzavírus is kihalt. Kemenesi Gábor virológus Facebook posztjában tett közzé egy tanulmányt, amely éppen ezt igazolja. Érdekesség, hogy bizonyos influenzavírusok, az Influenza B törzs úgynevezett Yamagata-vonala és számos influenza A variáns egyszerűen kihalt, hiszen nem tudott gazdaszervezetről gazdaszervezetre továbbjutni. További érdekesség, hogy a fennmaradó törzsek és variánsok bizonyos földrajzi régiókban találtak “menedéket”, ezek a területek lesznek később a figyelem középpontjában, amikor az újrainduló világban megindulhatnak a kimaradt vírusok is – írja a virológus.

Azonban amiatt, hogy jelenleg korlátozások nélkül élünk elképzelhető, hogy idén intenzívebb influenza-járványt hozhat, még annak ellenére is, hogy több influenzavírus kihalt – ezt szakemberek mondták el az Indexnek.

“Az elmúlt hetekben jelentősen megnövekedett a légúti megbetegedések száma. Emellett, ahogyan az az adatokból is látszik, nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma is, és várhatóan novembertől influenzás is egyre több lesz. Mivel az említett esetekben a tünetek nagyon hasonlóak, komoly kihívást jelent eldönteni, hogy kit küldjünk Covid-tesztre. Egy biztos, ha a páciens elhúzódó lázra, erős köhögésre, netán szag- vagy ízvesztésre panaszkodik, akkor mindenképpen számolni kell a koronavírus lehetőségével” – mondta a lapnak Bakos Attila háziorvos.

A háziorvos kiemelte, hogy aki bármilyen tünetet tapasztal, először telefonon keresse a háziorvosát, mert az a tapasztalat, hogy számos esetben feleslegesen mennek személyesen a rendelőbe, ezzel is növelve a járvány terjedésének kockázatát. Bakos Attila az influenza elleni védőoltás felvételét is javasolja.

Varga Károly házi gyermekorvos szerint a gyerekeknél teszt nélkül különösen nehéz megítélni, hogy milyen megbetegedéssel állunk szemben, náluk ugyanis a koronavírus tünetei is enyhébben jelentkeznek.

“Sok szülő panaszkodik arra, hogy már egy kisebb orrfolyás, köhögés esetén sem fogadják szívesen a gyermeket az óvodában, iskolában. Bármennyire is nehezen tudják megoldani a szülők, jelenleg azzal tehetjük a legtöbbet, ha csak egészséges gyermeket engedünk közösségbe. Mindez a munkáltatók részéről is partnerséget kíván” – mondta a lapnak Varga Károly.

“Nagyobb rajtunk a teher, egész nap csörög a telefon, és szó szerint igazolásgyárak lettünk, nagyon sok gyerek küzd kisebb-nagyobb légúti panasszal” – mondta a házi gyermekorvos, aki szerint a sok megbetegedés azzal is magyarázható, hogy az elmúlt másfél évben a karantén és az egyéb óvintézkedések miatt a szervezetünk kevésbé volt kitéve a fertőzéseknek, ez pedig ami nem tett jót az immunrendszerünknek.

Varga Károly szerint ebben az időszakban kiemelten fontos D- és C-vitamint szedni.

Forrás: Index.hu