Gyerek

„Ha nincs gyerek, nincs szükség óvodára” – négy ovi is megszűnik

Négy önkormányzati óvoda várhatóan bezár ősztől Szegeden.
2023. Február 09.
bezáró óvoda
Fotó: Getty

Szegeden negyvenöt önkormányzati óvoda működik, négy most megszűnhet a Szeged.hu cikke szerint. Binszki József alpolgármester interjúban mondta el, hogy átszervezik a helyi intézményrendszert, hozzátette: ennek ellenére javulást várnak a gyermekellátás színvonalában.

Az átszervezésre azért van szükség, mert néhány városrészben jelentősen lecsökkent a gyerekek száma, van, ahol már csak fele kihasználtsággal működött az intézmény, ami nem fenntartható – mondta el a cikkben. Hozzátette: szeretne megnyugtatni mindenkit, valamennyi óvodai csoport együtt maradhat, és ugyanazzal az óvodapedagógusokkal maradhatnak, akikkel eddig is voltak. – Az persze a szülők döntése, hogy elviszik-e a gyerekeiket a csoportból, de ha nem, akkor új helyszínen bár, de együtt maradnak a csoportok. Az új helyszín is minden esetben ugyanabban a városrészben lesz, a gyerekeket a régi óvodájukhoz közel helyezzük el. Minden pedagógus munkájára számítunk a jövőben is, csak már az új oviban – szögezte le Binszki József. 

A közgyűlés elé kerülő tervek szerint 2023 szeptemberétől a negyvenöt a négy bezárni tervezett intézmény: Alsóvároson a Bem Utcai, Móravároson a Szél utcai a Napsugár, Tarjánban a Sás utcai, Tápén pedig a Honfoglalás utca óvoda.

Az átszervezés közös érdekünk, hiszen a teljes kapacitással működő intézményekben könnyebb lesz a színvonalas oktatás-nevelés biztosítása. További átszervezésekre jelen körülmények között és a jelen ismereteink alapján nincs szükség. Ez persze mindig az aktuális gyereklétszám függvénye. Nyilván nem kell bizonygatnom, ha nincs gyerek, nincs szükség óvodára, ha viszont megugrik a gyerekszületések száma, új óvodákat fogunk megnyitni – tette hozzá az alpolgármester.

Reméljük, a gyerekek nem sínylik meg a változásokat, és a szülők is át tudják szervezni a reggeleiket az új célpontok szerint – mindenesetre senkinek nem könnyű egy ilyen módosítás, hiszen kicsi gyerekekről van szó, akiknek épp elég volt a beszoktatás kihívása.