Gyerek

Szezonális oltás lett a Covid-elleni vakcina

Így már azok is foglalhatnak időpontot az új Covid-oltásra, akik korábban négy vakcinát is felvettek.
2024. Január 10.
oltás
Kép: Getty Images

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerügyi Központ a szezonális oltások közé sorolta a Covid elleni vakcinákat – írta meg a Népszava. A lap úgy tudja, az oltópontokon elérhető az új omikron variánsok elleni Spikevax (Moderna) monovalens XBB, és egy korábbi Pfizer bivalens (Wu/Om BA1.2) vakcina.

Az újabb oltást azoknak javasolják, akik az előző három hónapban nem estek át koronavírusos fertőzésen, illetve oltást sem kaptak ellene. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az oltás nem véd a megfertőződés ellen, de segít elkerülni a súlyosabb tünetek kialakulását.

Sokan kerülnek súlyosabb tünetekkel kórházba: az NNGYK utolsó (51. heti) járványügyi jelentése szerint az elemzett légúti mintáknak csak mintegy 7 százalékában okozta az influenza-vírus a betegek tüneteit, ezzel szemben 40 százalékban a Covid volt a felelős. A megbetegedettek közül 243-an szorultak kórházi kezelésre, közülük 31 beteg intenzív ellátásra. A kórházi ápolásra szorulók közel negyede két év alatti gyerek, és több mint felük (56,8 százalékuk) 60 évesnél idősebb volt. A járványügyi hivatal is fokozottan ajánlja az idősek valamint életkortól függetlenül a krónikus betegséggel élők, így a cukorbetegek, a súlyosan elhízottak és az immunológiai betegek immunizációjának frissítését, azaz az újraoltását. Az emlékeztető vakcina ajánlott a rizikócsoportba tartozók családtagjaiknak is.