Gyerek

Ezek a kötőhártya-gyulladás tünetei, és így lehet segíteni rajtuk

Viszket, piros és reggelre összeragad a gyerek szeme? Akkor minden bizonnyal kötőhártya-gyulladással van dolgotok!
2024. Április 23.
kötőhártya-gyulladás

 A közösségbe járó gyerekek szinte biztos, hogy legalább egyszer (de inkább többször…) összeszedik a kellemetlen kötőhártya-gyulladást, ezért jó, ha tudod, mi a teendő fertőzés esetén.

A könnyen-gyorsan terjedő szembetegség begyűjtéséhez elég egy rossz mozdulat, az arcukhoz, szemükhöz nyúlva ugyanis zöld utat adnak a kórokozóknak, amik a felnőtteket sem kímélik, úgyhogy neked sem árt körültekintőbbnek lenned, ha a kisebbek hazahozzák!

A kötőhártya-gyulladás (azaz a conjunctivitis) a laza, áttetsző, erekkel átszőtt kötőhártya gyulladását jelenti. A kiváltó okok között leggyakrabban bakteriális vagy vírusos fertőzés, valamint allergiás reakció áll, újszülöttek esetében pedig a még nem teljesen átjárható könnycsatorna okozza, de idegentest és kémiai anyagok szembe kerülése is ilyen tünetekkel járhat.

A betegség során a kötőhártya erei kitágulnak, a szemfehérje pirossá válik. Jelentkezhet önállóan, de az sem ritka, hogy felső légúti hurutos, náthás betegségek kísérője. Érintheti csak az egyik, vagy mindkét szemet is.

Tünetei:

  • Szemdörzsölés
  • Fénykerülés
  • Hunyorgás
  • Szemvörösség
  • Sárgás-zöldes váladékozás
  • A szemhéjszélek összeragadása
  • Szemhéjduzzanat

Vírusfertőzés esetén (pl. adenovírusok) a könnyezés, a viszketés, az erős szemhéjduzzanat jelzi, a szemből ürülő váladék pedig inkább vizes, áttetsző. Ha nagyobb a gyerkőc, azt is meg tudja ilyenkor fogalmazni, hogy szúr a szeme, és olyan érzése van, mintha homok került volna bele.

Allergiás reakciónál áttetsző, nyákos a váladék, és apró, fonaldarabra emlékeztető hámsodralékok is megfigyelhetők a kötőhártyán. A tünetekért ilyenkor valamilyen allergén (pl. pollen, állati szőr, parfüm, kozmetikum, füst) felelős, és a szempanaszok mellett orrviszketés, tüsszögés, orrfolyás is felléphet.

Irány a gyermekorvos!

A diagnózis a gyermekorvos számára könnyen felállítható. Fontos tudni, hogy a conjunctivitis gyakran gyógyszeres kezelés nélkül is meggyógyul, de a megfelelő kezeléssel sokkal kevésbé kellemetlen, gyorsabban elmúlik és csökken a szövődmények kialakulásának esélye.

Bakteriális fertőzés esetén antibiotikus szemcseppet vagy kenőcsöt ír fel az orvos, de a vírusos eredetű gyulladást is hasonlóan kezeli, hiszen ilyen esetben is lényeges a bakteriális felülfertőződés megakadályozása.

A cseppek alkalmazása mellett a váladékot steril, míg a leragadt szemhéjakat tiszta, langyos vízbe mártott gézlappal kell letörölgetni, három-négy napon át, a szemsarokból kiindulva, kifelé. A szemkörnyék kamillázása nem ajánlott, mivel arra érzékenyeknél fokozhatja a szemvörösséget, sőt duzzanatot, viszketést is okozhat!

Ahogy a szájon át szedett antibiotikumot, ezt sem szabad idő előtt abbahagyni: hiába látod úgy, hogy a tünetek továbbálltak, tartsd be a gyermekorvos ajánlását!

Nyitókép: Getty Images