Gyerek

Ezek a szükséges dokumentumok az elsősök beíratásánál

Milyen dokumentumokat kell magatokkal vinni a leendő elsősök beíratásakor?
2024. Március 31.
(Kép forrása: Getty Images)

Ahogy arról korábban mi is írtunk már, a héten elkezdődött a leendő első osztályosok elektronikus beiratkozása a KRÉTA felületén. Ez a személyes beiratkozást nem váltja ki, hanem az ügyintézés folyamatát lehet vele meggyorsítani a személyes beiratkozás előtt – ezzel ugyanis a beiratkozáshoz szükséges adatokat lehet előzetesen regisztrálni.

Az elsősök beíratásának időpontja április 18-19-én lesz a 2024/2025. tanévre. Az e-Ügyintézés folyamata április 19-én zárul a KRÉTA rendszerében.

Az eduline.hu most összegyűjtötte cikkében, hogy ha nem történik meg az előzetes adatfeltöltés, milyen dokumentumokat szükséges magatokkal vinni a személyes beíratásra. A portál szerint a személyes beiratkozásnál legyen nálatok a gyerek születési anyakönyvi kivonata, vagy személyi igazolványa, esetleg útlevele, továbbá szükség lesz a diákigazolvány igényléséhez szükséges NEK-adatlapra, a lakcímkártyára, TAJ-kártyára és az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolásra. Ez utóbbi lehet óvodai szakvélemény, nevelési tanácsadás keretében végzett iskolaérettségi szakértői vélemény, illetve sajátos nevelési igényű gyerekek esetében a Szakértői Bizottság szakértői véleménye.

Emellett a gyermeküket egyedül nevelőktől kérhetik a szülői felügyeleti jog gyakorlásának nyilatkozatát, illetve, ha az egyik szülő külföldön él, arról is szükséges nyilatkozni. A portál javasolja azt is, hogy a beiratkozás előtt az iskola honlapján is érdemes tájékozódni, hátha még valamilyen dokumentumra szükség lesz.