Gyerek

Ezért adj kölest a gyereknek

Nemcsak kölesgolyóként adhatjuk a gyerekeknek az újra felfedezett a középkorban népszerű gabonafélét.
2017. Április 26.

Ezért adj kölest a gyereknek

Ezért adj kölest a gyereknek!

Változatos formában sok minden elkészíthető belőle: köret, kása, saláta, desszert. Sőt akár hurkát is tölthetünk vele.

A köles táplálkozás-élettani tulajdonságairól Antal Emese, dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetőjét beszélt a szupermenta.hu-nak: “Tíz dekányi kölesben 378 kcal energiát, és mellette 11 gramm fehérjét találunk, de gluténből, amely legközelebbi rokonára, a búzára jellemző, egy milligrammot sem. 73 gramm szénhidrát mellett 4,2 gramm zsír is van benne, ráadásul sok többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz, amelyeket szervezetünk nem képes előállítani. Vigyázzunk azonban, a feldolgozott kölestermékek egy része, így például a kölesgolyók is, egyéb összetevők felhasználása vagy technológiai okok miatt tartalmazhatnak glutént, így az arra érzékenyek mindig nézzék meg a címkét is.”

“A köles és egyes zöldségek, mint például a brokkoli, a karfiol, a káposztafélék, a szója és az édesburgonya, úgynevezett goitrogén hatásúak, azaz rendszeres fogyasztásuk pajzsmirigy-problémák kialakulásához vezethet. Ezekben az élelmiszerekben ugyanis olyan természetes növényi összetevők találhatók meg, amelyek gátolják a jód felszívódását, ezáltal a pajzsmirigy hormonjainak képződését.”

Ha alkalmanként fogyasztjuk, akkor nem kell tartani a jód felszívódásának gátlásától, de ha valaki rendszeresen, akár hetente többször is eszik ilyen élelmiszereket, akkor érdemes alaposan megfőzni.

A köles gazdag számos B-vitaminban, amelyek leginkább az anyagcserében, ezen belül a szénhidrátok hasznosításában játszanak fontos szerepet. Megtalálható benne a B1-, B2-, B3-, B6– és B9- vitaminok, valamint E– és K-vitamin is. Ásványi anyagok közül cinket, foszfort, káliumot, kalciumot, magnéziumot és vasat tartalmaz.

Antal Emese szerint végül, de nem utolsósorban említést kell tenni a köles magas rosttartalmáról is: “Száz grammnyi hántolatlan kölesben 8,5 gramm rost található, amely a gabonafélék között jónak mondható. A vízben nem oldható rostok segítik az emésztőrendszer munkáját, és telítenek, ezért csökkentik az éhségérzetet. Ez jól jöhet a fogyókúrázóknak, de azoknak is, akiknek érzékenységük miatt gluténmentes étrendet kell követniük, mert abban jellemzően kevés rost található. Ezért ilyen diéta esetén jó választás lehet időnként a köles” – összegez a szupermenta.hu-nak a TÉT Platform szakmai vezetője.

Kapcsolódó cikkeink:

Szilvás köleskása – recept

Babakonyha – Köles és zab

Forrás: szupermenta.hu/babaszoba.hu