Gyerek

Fizetőssé válhat egy állami iskola

Legkésőbb május végén eldől, hogy fizetőssé válik-e a Tamási Áron Iskola.
2024. Március 03.
iskola
Kép: Getty Images

A jelenleg állami fenntartású Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnázium átkerülhet az alapítványi Gábor Dénes Egyetemhez, ezzel az általános iskola fizetőssé válhat. A szülőknek csak véleményezési joguk van, nem ők fognak dönteni, hanem a Belügyminisztérium, írja a Hvg.hu. Az intézmény fenntartásáról az illetékes miniszter 2024. május 31-ig fog dönteni – közölte a Közép-budai Tankerületi Központ a Telexszel.

Amennyiben az egyetemhez kerül az iskola, az a következő tanévtől, felmenő rendszerben már fizetőssé válik. Tehát a kifutó évfolyamoknak és a német nemzetiségi tanulóknak nem kellene még tandíjat fizetniük, de az újonnan beiratkozóknak már 100-150 ezer forintos havi tandíjjal kellene számolniuk. Ezért minden gyerek laptopot kapna, okostáblák kerülnének az osztályokba, széles sávú wifit és egy új labort építenének ki, felújítanák az udvart és a sportpályát, átszerveznék a menzát.

A Telexnek nyilatkozó egyik szülő azt mondta, hogy “egyöntetű a felháborodás” a szülők között. A Tamási Áron Iskola “hagyományosan a német nemzetiségi tradíciók őrzője, ökoiskola, magas szintű kéttannyelvű gimnáziumi oktatása pedig vonzerő az ide jelentkező diákok számára”, és “ebbe a programba nehezen illeszthető, illetve semmilyen összefüggésben nincsenek a GDE informatikai irányultságú fejlesztési elképzelései” – fogalmazott a lapnak.

A megszólaló szülő attól tart, hogy mivel az iskolaépület rossz állapotban van, a tankerület túl fog adni rajta.