Gyerek

Fogfúrás fájdalom és fúró nélkül

Lyukas, szuvas fogat nem lehet jól, mégis fájdalommentesen betömni - ezért szükséges az érzéstelenítő injekció. A fájdalomküszöb természetesen mindenkinél más, és sok páciens jobban fél az érzéstelenítő injekciótól, mint magától a beavatkozástól.
2003. Június 16.

Fogtömés előtt az orvosnak az ép részig ki kell tisztítania a fogat, hogy az a tömést követően ne romoljon tovább. Ezért sajnos kétkedéssel kell fogadni, ha valaki azt mondja, hogy érzéstelenítés nélkül is fájdalommentesen végzi a fogfúrást, hiszen az így kezelt és tömött fog valószínűleg nem lesz túlságosan hoszszú életű.

Vékony tűvel

Az én praxisomban is vannak olyanok, akik sokkal jobban félnek az injekciótól, mint a fogászati beavatkozásoktól. Olyan páciensről is tudok, aki elájul az injekciós tű látványától, s akadnak, akik érzéstelenítés nélkül vésetik, húzatják ki a fogukat. Az injekciótól nem kell félni, hiszen ma már azok a fogorvosok, akik becsülik, szeretik a betegeiket, és meg is akarják tartani őket, a létező legvékonyabb tűvel adják az érzéstelenítő injekciót. Ehhez az orvosnak nyugodt körülményeket kell biztosítania, mert ha a beteg esetleg elkapja a fejét, netán ráharap a tűre, akkor a vékony tű eltörhet és sérülést okozhat a páciens szájában. A fúrás érzéstelenítés nélkül a modern fogfúrók alkalmazásával is fájdalmas! A vékony tűvel történő injekció-beadás nem fáj.

Kísérleti stádiumban

Mostanában egyre több kísérlet történik azért, hogy a fogfúrással járó rezonancia, illetve fájdalom kiküszöbölhető legyen.

Forgalomban van már olyan anyag, amely a kavitásba (a fogban lévő lyukba) helyezve a szuvas részt feloldja, majd ezt a feloldott részt a fogorvos egy műszerrel eltávolítja, és így a fog elméletileg tömhető lenne – gyakorlatilag azonban ajánlatos még a fúróval is kitisztítani, formára igazítani a kavitást.

A másik kísérlet arra irányul, hogy lézerrel (a lézer fénye okozta hőenergiát felhasználva) a fogszövetet eltávolítja a fogorvos, és ezután jöhet a tömés. Azonban ez az eljárás még annyira kezdeti stádiumban van, hogy nem terjedt el a világban, de a fejlesztésével kapcsolatos kísérletek ma is folynak.

Fúró helyett homoksugár

A gyerekeket és a felnőtteket egyaránt lelkesíteni tudom egy olyan eljárás bemutatásával, amelynek alkalmazása során speciális szerkezetből alumínium-oxid-szemcséket (gyakorlatilag finom homokot) nagy nyomással fúj a készülék a kezelendő fogfelületre. Ezzel a módszerrel mindenféle vibráció és fájdalom nélkül lehet bizonyos fogak kezelésénél a fogfúrást kiváltani. Hasonló módszerrel már jó néhány éve kísérleteznek, azonban a korai változatoknál az volt a kellemetlen, hogy a homokszemcse visszaverődhetett részben a beteg torkára, garatára, és így ez az eljárás némi veszélyt jelentett a páciensre, illetve a kezelő személyzetre nézve. Ennek fejlett változata az a gép, amely a homokszemcsék köré vízfüggönyt bocsát ki. Elterjedése egyrészt a gyerekfogászat területén lenne igazán kívánatos, hiszen a gyerekek rágófogaiknál a barázdák gyakran elszíneződöttek, kezdeti szuvasodást mutatnak, ezzel a felszereléssel viszont a gyermekek fogai mindenféle fájdalomtól mentesen, akár érzéstelenítés nélkül is kezelhetők, és sok esetben elegendő a “fúrás” után barázdazáró anyaggal bekenni a fogat, s még tömni sem kell.

Ez az eljárás lehetőséget nyújt arra, hogy fájdalom, érzéstelenítés nélkül végezze a fogorvos a fogfúrást, így a kicsik is jobban megbarátkozhatnak a rendelővel, az orvossal, és a későbbiekben is félelem nélkül léphetnek be a fogorvoshoz.

A módszer felnőttek esetében is alkalmazható, és talán azoknak is megkönnyebbülést jelent, akik azért halogatják lyukas fogaik betömetését, kezeltetését, mert félnek az injekciótól, illetve a fúrástól.

IX.évf./3.sz.

Forrás: Anyák Lapja