Gyerek

Sokan ezzel kezdik a reggelt, de komolyan károsíthatja a fogakat

A fogorvos szerint a népszerű reggeli ital roncsolhatja a fogzománcot.
2024. Január 11.
citromosviz
Kép: Getty Images

A fogak megfelelő ápolása kulcsfontosságú, ha az általános egészségi állapotunkról van szó. Lényeges kérdés a fogaink egészsége szempontjából, hogy milyen ételeket, italokat fogyasztunk. Ezért sokan felhagynak a kávé vagy a teaivással, mert azt szeretnék, hogy fogaik ragyogjanak és egészségesek legyenek. Ezért sokan vannak, akik a reggeli citromos vízre és annak jótékony hatásaira esküsznek.

Dr. Khaled Kasem fogorvos szerint azonban nem is biztos, hogy nagyon jó ötlet citromos vízzel indítani a napot annak ellenére, hogy frissítő hatása közismert, de erősen savas is.

“Nem meglepő, hogy a citromos víz népszerű, hiszen számos bizonyított egészségügyi előnye van ennek az italnak; hidratál és C-vitamin-forrás, támogatja a bőr egészségét, segíti az emésztést, és állítólag az anyagcserét is felpörgeti. De a túl sok citromos víz fogyasztása komolyan károsíthatja a fogakat” – magyarázza Dr. Kasem. „A citromlé nagyon savas, károsíthatja a fogzománcot, így fogaid idővel fogékonyak lesznek az ínybetegségekre és a fogszuvasodásra.” A fogorvos azoknak, akik napi szinten isznak citromos vizet azt tanácsolja, hogy igyák szívószállal, bármilyen szájseb esetén pedig kerüljük a fogyasztását.

(Mirror)