Gyerek

Gyakori a nyári fülgyulladás, de elkerülhető

Javában tombol a nyár, ami egyet jelent a strandolással, fürdőzéssel. A merülés azonban kellemetlen tüneteket, komoly fájdalmat is okozhat, és a klíma vagy huzat sincs jó hatással a fülünkre. Mi okozhat nyáron fülgyulladást és mit tehetünk ellene?
2019. Július 03.
Gyakori a nyári fülgyulladás, de elkerülhető

Nyáron a leggyakoribb fülészeti probléma a bakteriális és/vagy gombás eredetű hallójárat-gyulladás, amely leggyakrabban az uszodai és természetes vizekben történő strandolás miatt alakul ki. “– Fürdőzés során ugyanis a hallójárat hámja felázik és könnyebben befertőződik, ám a fertőtlenítő hatású klórnak köszönhetően nagyobb eséllyel betegszünk meg az uszodában, strandokon, mint a természetes vizekben. A huzat vagy a lehűlés szintén okozhat fülpanaszokat, fülkürt hurutot, valamint segítheti a vírusfertőzés kialakulását, sőt az egyre több helyen alkalmazott légkondicionáló berendezés is szerepet játszhat a betegség kialakulásában? – mondta dr. Székely Éva, a Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosa.

Ezek a legjellemzőbb tünetek

A hallójárat gyulladás legfőbb tünete sokszor rágáskor, a hallójárat bemenet nyomásra vagy a fülkagyló hátrahúzásakor jelentkező heves fájdalom, fülfolyás, viszketés, a hallójárat beszűkülése miatti füldugulás.

Fülkürt hurut esetében nincs fülfolyás, a hurutos tünetek mellett a fő panasz a füldugulás, a feszítő fájdalom és a nyeléskor jelentkező kattogás.

Milyen kezelés szükséges fülgyulladás esetén?

  • Általában elég a hallójárat gyulladás helyi kezelése gyógyszeres gézcsík behelyezésével a hallójárat kitisztítás után.
  • Ezt követően gyulladáscsökkentő szteroidos fülcsepp használata javasolt néhány napig.
  • Súlyosabb esetben azonban szükség lehet antibiotikum szedésére is.

Így kerülhetjük el a betegséget

Hogy elkerüljük a betegséget, a fürdőzést követően szárítsuk ki a hallójáratot, mert a felázott bőr ideális táptalaj a baktériumok számára. Épp ezért ne használjunk sósvizes fülsprayt se. “- Ügyeljünk arra, hogy a fülünk tisztítását ne vigyük túlzásba, ugyanis a hallójáratnak öntisztuló funkciója van, a képződő fülzsír pedig védő hatást fejt ki rá. Kerüljük a fültisztító pálca használatát, amellyel mikrosérüléseket okozhatunk, ezzel segítve a fertőzést. Az összegyűlt, spontán nem távozó fülzsír halójáratból történő eltávolításában inkább kérjük a szakember segítségét? – tette hozzá a doktornő.

Kapcsolódó írásaink:

Forrás: Budai Egészségközpont