Kisgyerek

Hurutos középfülgyulladás, fülfolyás gyereknél

Megfázáskor a gyermekek gyakran kapnak középfül- vagy fülkürthurutot, amikor a középfül gyulladása nem gennyes váladékfelgyülemléssel jár.
2017. November 26.

A középfülgyulladás tünetei

Ha a váladék nem tud elfolyni, a gyulladás krónikussá válik, és középfülfolyás, dobüregfolyás (serotympanon) alakul ki. Ez a felső légutak fertőződésének következménye. Az Eustach-kürt nyálkahártyája megduzzad, és váladék gyülemlik fel a dobüregben. Emiatt a hallócsontocskák alig tudnak mozogni, és a hang továbbítása a belső fülbe zavart szenved. Ez hallás- és beszédfejlődési zavarokat okozhat. A kisgyermekek szűk és rövid Eustach-kürtjük miatt veszélyeztetettebbek, mint a nagyobbak.

A hurutos középfülgyulladás tünetei

Ha a gyermek rosszul hall, mindig orvosnak kell tisztáznia az okokat. A jó hallás fontos a beszéd- és a szellemi fejlődés miatt.

Leggyakoribb tünetek

  • Nagyothallás az egyik vagy mindkét füllel
  • Süketségérzés
  • Krónikus nátha

Hogy kezelik a hurutos középfülgyulladást?

Az orvos duzzanatcsökkentő orrcseppeket ír fel vagy házi szert ajánl. A fülfolyás nyolcvan százalékban következmények nélkül meggyógyul.

  • Ha a fülfolyás három hónap elteltével sem múlik el, az orvos esetleg javasolhatja a garatmandulák eltávolítását.
  • Gyermekét fül-orr-gégészhez utalja, aki a dobhártyán ejtett metszéssel (paracentesis) a váladékot leszívja. Olykor ezt a nyílást egy csövecske behelyezésével néhány hónapig nyitva hagyja. Ez idő alatt gyermekének nem szabad víz alá merítenie fejét.

Természetes gyógymódok

Adhatsz a gyereknek hurutoldó hatású kakukkfűszirupot vagy -cseppeket. A nyálkahártya-duzzanat lelohasztására bevált otthoni módszer a fejgőzölés, az infralámpázás. Naponta kétszer 2 milliliter fiziológiás (0,9 százalékos) sóoldattal történő inhalátorozás megnedvesíti a nyálkahártyát és szabaddá teszi az Eustach-kürtöt.

További fontos cikkek középfülgyulladás téméban: