Kisgyerek

Ezért játszik állandóan a fülével a kisgyereked

A kisgyerekeknek nagyon különös – és egyben aranyos – szokásai lehetnek. Az egyik ezek közül a fülek iránti megszállottság: de miért játszik állandóan a füleivel vagy a te füleiddel a csemetéd?
2023. Január 06.
kisfiú fogja a fülét
Mi lehet az oka ennek a szokásnak? (Kép forrása: Getty Images)

Először is érdemes azt megjegyezni, hogy nagy valószínűséggel nem kell aggódnod amiatt, ha a kisgyermeked szokása az, hogy a fülcimpádat dörzsölgeti, a saját füleivel játszik. Ennek az oka leggyakrabban az, hogy a babáknak és a kisgyerekeknek szükségük van az önmegnyugtatásra, aminek ez lehet az egyik módja.

Ahogy azt Dr. Natasha Burgert gyermekorvos elmondta a Romper portálnak, a gyerekek gyakran érintik meg vagy fogják a különböző testrészeiket azzal a céllal, hogy megnyugtassák magukat.

„Ezek a megnyugtató viselkedésformák félreértelmezhetők fájdalomként, például, ha egy gyermek a fülét dörzsölgeti” – mondta Burgert. A fül húzása valóban lehet egy jele a fülfertőzésnek, fülgyulladásnak. Ezek a problémák azonban általában más tünetekkel is járnak, mint például a láz, a sírás, a nyűgösség, az alvási nehézség, vagy az egyensúlyozási problémák, és a hallászavar.

A Seattle Gyermekkórház szerint a további okok között lehet az is, hogy a gyermek fülében felhalmozódott a fülzsír, vagy esetleg szappan vagy sampon került a hallójáratba, ami irritálja. De a fülek dörzsölgetése, a fülekkel való játék fő okai között van az is, hogy ez egy szokás, egy önmegnyugtató technika.

„Sok gyerek van a praxisomban, akik a fülüket húzzák, a hajukkal játszanak, vagy akár a hasukat dörzsölgetik elalváskor, vagy amikor próbálnak megnyugodni” – magyarázta a Burgert. A pozitív visszacsatolás miatt pedig továbbra is újra és újra ismétlik ezt a viselkedést, amíg jó érzést nyújt.

Tehát általában nincs miért aggódni emiatt a viselkedés miatt. Ha nincsenek más tünetek, ez valószínűleg az önmegnyugtatáshoz kapcsolódik. Azonban ha más tüneteket is tapasztalsz a gyermekednél, vagy kellemetlen mellékhatásai vannak a viselkedésnek, ajánlott beszélned a gyermekorvossal.

Forrás: romper.com