Baba

A fülcimpa-morzsolgatástól a hajbirizgálásig

Hajtekergetés, fülcimpa-morzsolgatás, anya ujjának szorongatása. Miért ragaszkodnak ezekhez a furcsa szokásokhoz a babák? És mit tegyünk, ha ez zavar bennünket?
2021. Március 29.
A fülcimpa-morzsolgatástól a hajbirizgálásig (fotó: Getty Images)

Valamennyien alkalmazunk önmegnyugtató módszereket és szorongásoldó technikákat, amikor szeretnék megbirkózni a stresszel vagy lecsendesítenénk gondolatainkat. Nincs ez másként a babák esetében sem, akik –  hozzánk, felnőttekhez hasonlóan – szintén többféle önmegnyugtató stratégiát alkalmaznak.

Ilyen önmegnyugtatás például:

  • az orr vagy a száj megérintése
  • a kezek középen történő összekulcsolása, érintése
  • a szemdörzsölgetés
  • az ujjszopás vagy az ököl szájba vétele
  • a rongyi/kis takaró szorongatása, szájba vétele

Megfigyelheted azt is, hogy ezeknek a technikáknak a többsége a szájjal, arccal, vagy a test középvonalával kapcsolatos, és szinte mindig tartalmaz valamilyen mozgást, érintést vagy nyomást.

Önnyugtató birizgák

Bizonyára te is észrevetted, hogy az alvásidőhöz érve néhány kisgyermek előre-hátra ingatja a testét; de van, aki szívesen tekergeti, nyalogatja édesanyja haját, előszeretettel dörzsölgeti a fülcimpáját, vagy egyszerűen csak simogatja, gyömöszöli a mellet és a mellbimbót.

Vajon miért találják megnyugtatónak a kisgyermekek ezeket a meglehetősen furcsa viselkedéseket?Az ismétlődő magatartásokról, a morzsolgatás, gyömöszölésről azt gondolják a kutatók, hogy levezetik a gyerkőc feszültségét, és segítenek az ellazulásban vagy az elalvásban. Emellett az ismétlődő mozdulatok biztonságérzetet is adnak a gyermeknek.

Miért alakulhattak ki ezek a viselkedési formák?

Hermann Imre orvos, pszichológus szerint az, hogy a babák szívesen markolnak meg dolgokat és kapaszkodnak az édesanyjukba valamilyen módon, teljesen természetes ősi ösztönünk, ami régen a túlélésünket biztosította. Majomőseinkkel ellentétben azonban az emberben a megkapaszkodás ösztöne eleve kielégületlenségre van ítélve, hiszen az embercsecsemő nem tud édesanyja szőrzetébe kapaszkodni, és a lába sem alkalmas a fogásra immár.Hermann Imre szerint amikor a csecsemő belekapaszkodik anyja hajába, gyöngysorába, ez ennek a megkapaszkodási vágyának a kifejeződése. És ez a megkapaszkodási ösztön éled fel a gyermekekben alváskor, szorongásos állapotokban vagy a magára hagyatottság állapotában később is.

Szoptatás és önnyugtatás

A szoptatás nemcsak táplálékforrás a babáknak, hanem egyúttal biztonságot, nyugtatást és komfortérzetet is nyújt számára. A szoptatás alatt is megfigyelhető, hogy kétféle tevékenység váltja egymást, így a tényleges ütemes szívás mellett a baba sokszor csak cumizik, birizgálja a nyelvével a mellet, miközben nem jut jelentős mennyiségű tejhez. Az anya közelsége, érintése és illata megnyugtató számára, a szoptatás tehát nemcsak táplálékot, hanem biztonságost és erős kapcsolódást is jelent.Ennek a pozitív, bensőséges viszonynak a kifejeződése az időnként megjelenő cicisimogatás és gyömöszölés is, ami főként a szoptatás elhagyását követően jelentkezik az altatás körüli időszakban. Ilyenkor a szoptatást, mint korábbi kapaszkodót váltja fel az érintés, ami megnyugtatja a gyermeket, felidézi azt a helyzetet, amikor szopik. Egyfajta átmeneti híd lesz a korábbi állapot és az ezt követő, cicimentes időszak között.

Mi a teendő, ha a gyermek fület, hajat birizgál vagy morzsolgat?

Többnyire nem kell aggódnod,- ha ez nem zavaró számodra –  akkor annyiban hagyhatod a dolgot, hiszen ezek a viselkedési formák az életkor előrehaladtával egyre inkább ritkulnak.

Előfordulhat azonban, hogy egy idő után zavarónak találod az állandó hajtekergetést, a fülbirizgálást vagy nem szeretnéd, hogy nyilvános helyen a ruhád alá nyúljon a gyerkőc, amikor elálmosodik vagy nyűgös.

Mit lehet tenni?

Ha nem szeretnél több csipkedést, fülbirizgálás, ha zavarnak a pólód alá csúszkáló kezek, akkor jelezd határozottan gyermeked felé, hogy ez rosszul érint téged. Fontos, hogy légy következetes, és ne engedj teret annak a szokásnak, ami számodra kellemetlen vagy zavaró!

Emellett azonban elengedhetetlen az is, hogy megőrizd a kicsi biztonságérzetét, hiszen ezek a szokások fontos kapaszkodókat jelentettek számára, amelyek nélkül nem tudott megnyugodni. Maradj tehát mellette, de a régi bevált szokások helyett keressetek olyanokat, amelyek helyettesíthetik a korábbiakat és megnyugtatják a gyermeket.Ha kellemetlen már számodra a cicisimogatás, akkor kérd meg, hogy simogassa a kezedet vagy karodat inkább. Ha véget szeretnél vetni a hajtekergetésnek, akkor pótoljátok egy hosszú hajú babával, puha plüssel vagy bolyhos kis takaróval ezt a rítust. A fülcimpa-morzsolgatás helyettesítőiként pedig jól jönnek a gyűrhető, gyömöszölhető játékok.Érdemes emellett arra is figyelni, hogy a probléma forrása ne legyen hozzáférhető a gyermeknek. Alvásidőben például kösd fel a hajad lófarokba, vagy végy fel egy kendőt, és olyan felsőket viselj, ami nem teszi elérhetővé a melleidet (pl. vastag garbók)! Altatáskor ne feküdj le közvetlenül a gyermek mellé, hanem ülj az ágy szélére és tegyél magatok közé néhány párnát.