Gyerek

Úszófül: milyen tünetei lehetnek és hogyan kezelhető?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran.
2023. Július 31.
kislány fülfájással
Mi az úszófül? (Kép forrása: Getty Images)

Megelőzéséről és kezeléséről dr. Holpert Valéria fül-orr-gégészt, foniátert, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

Az úszófül tünetei

Ha strandolás után a gyermek fülfájásra panaszkodik, gyanakodhatunk arra, hogy úszófül tünete jelentkezett nála. A külsőfül gyulladása erős fájdalommal jár, mely gyakran az éjszakai alvást is nehezíti. Sok esetben a fül környéke is igen érzékeny lehet. Ezen kívül fülfolyás, halláscsökkenés, hőemelkedés, láz is jelentkezhet előre haladott, súlyos hallójárat gyulladás esetén.

A strandolás mellékhatása?

A köznyelvben úszófülként ismert otitis externa a hallójárat betegsége, melynek kialakulásában a tartós nedvesség döntő szerepet játszik. A felázott hallójárat érzékeny bőre sérülékennyé válik, így a kórokozók könnyen megtelepedhetnek és gyulladást, gombás fertőzést is előidézhetnek.

Javasolt mielőbb orvoshoz fordulni

Kezelés nélkül a fájdalom erősödésére számíthatunk, így nem érdemes halogatni az orvos felkeresését. A megoldást a vizsgálat, a hallójárat kitisztítása után rendszerint gyulladáscsökkentő fülcseppet felírása és otthoni használata jelenti. Amennyiben a fül váladékozása, illetve a hallójárat duzzanata oly nagymértékű, hogy az nem teszi lehetővé a fülcsepp bejutását, a szakorvos ismételt kezelések során átjárhatóvá teszi azt. A hatás szinte órákon belül jelentkezik, a fájdalom csökkenése tapasztalható. Bizonyos esetekben szájon át alkalmazott antibiotikum szedésére is szükség lehet, emellett természetesen fájdalomcsillapító- és gyulladáscsökkentő készítmények javasoltak. A betegség rendszerint néhány nap alatt gyógyul, ezalatt fontos, hogy víz ne érje a fül területét.

Megelőzhető a hallójárat-gyulladás?

Mivel a betegség kialakulásában döntő szerepet játszik a fül bőrének felázása, ezért ha fürdés, strandolás után úgy érezzük, víz ment a fülünkbe, a fej oldalra fordításával és óvatos rázással igyekezzünk mielőbb eltávolítani. Rendszeresen sportolók, vagy érzékenyebbek számára, akik hajlamosak a hallójárat gyulladásra, érdemes egyénileg készíttetett, pontosan illeszkedő füldugót használni.

A betegség kialakulásának kockázatát növelik a kisebb – gyakran helytelen fültisztítás közben keletkező – sérülések is, ezért fültisztító pálcika helyett paraffinolaj, vagy ahhoz hasonló speciális készítmény javasolt. Túl gyakran sem jó tisztítani, a fülzsír ugyanis fontos védelmi funkciót tölt be a fülben. Emellett kerülendő a fülek piszkálása is, mert így szintén felsérthetjük az érzékeny bőrt. A kozmetikumok túlzásba vitt, vagy nem megfelelő használata irritálhatja a fül bőrét, ezért javasolt a fület letakarni például hajspray használata közben.

Forrás: Fül-orr-gége Központ