Gyerek

Gyerekek találtak T-rex leletet Észak-Dakotában

Valószínűleg 67 millió éves dinoszaurusz csontokat talált a két testvér és unokatestvérük.
2024. Június 07.
(Kép forrása: Getty Images)

Két testvér és unokatestvérük egy Tyrannosaurus rex csontjait találták meg egy észak-dakotai kiránduláson, Marmath környékén tavaly júliusban. Az akkor hétéves és tízéves Liam és Jessin Fisher, és az akkor kilencéves unokatestvérük, Kaiden Madsen az Egyesült Államok Földgazdálkodási Hivatalának tulajdonában lévő telkén volt egy túrázott, a Fisher fiúk édesapjával, Sam-mel, számolt be róla a The Guardian.

A leletet eddig megtalált részeit a Colorado állambeli denveri Természettudományi Múzeumban állították ki.

Liam Fisher megosztotta, hogy egy sziklából állt ki egy csontdarab. Ezt édesapja mutatta meg egy családi barátjuknak, Tyler Lyson-nak, aki a múzeumban dolgozó egyik paleontológus. Ő kezdetben azt gondolta, hogy egy viszonylag gyakori kacsacsőrű dinoszaurusz, más néven hadroszauruszra bukkanhattak, ám az ásatáson, amire a következő évben került sor, valami váratlanabbra bukkantak: óriási Tyrannosaurus rex fogakra. A becslések szerint ezek egy 13-15 éves, nagyjából 1600 kilogramm súlyú dinoszaurusztól származnak.

A múzeum becslése szerint nagyjából egy évbe telik, amíg a teljes leletet feltárják az ásatáson.

Lyson szerint eddig nagyjából több mint száz egyedi T-rex leletet tártak fel, de ezek között sok a töredékes. A gyerekek által most felfedezett lelet 322 km-re található a dél-dakotai Cheyenne folyó rezervátumtól, ahol 1990-ben az egyik leghíresebb T-rex leletet találták, ami jelenleg a chicagói Field Múzeumban található.