Gyerek

Öt kreatív ötlet dinoszaurusz rajongó gyerekekkel az alkotáshoz

Ha a gyermeked egyik kedvenc témája a dinoszauruszok, akkor a kreatív, alkotó játékba is emeld be a dinókat. Ehhez adunk is néhány ötletet!
2024. Február 21.
(Kép forrása: Getty Images)

Aranyos, színes sztegoszauruszok

Egy nagyon helyes papírból kivágós, összeragasztós sztegoszauruszhoz ad ötletet a @madetobeamomma TikTok-csatorna videója. Ehhez először rajzoljátok körbe a gyermeked tenyereit egy színes lapra, majd vágjátok ki, egy másik színből pedig vágjatok ki egy dinó-formát (ha többet szeretnétek készíteni, csináljatok inkább sablonokat vastagabb rajzlapra). A videóban is látható módon ragasszátok össze a sztegoszuruszokat – rajzolhattok nekik arcot, a szemek pedig akár mozgó, felragasztható szemek is lehetnek. A dinókat dekorálhatjátok filccel felrajzolt vagy festékpöttyökkel, de akár papírgalacsinokat vagy pomponokat is ragaszthattok rájuk: ezeket érdeme egy eltérő színnel készíteni.

Hasznos dinoszauruszos tároló – a további alkotáshoz

Nagyon praktikus tárolót készíthettek a tollaknak, ceruzáknak, filceknek, zsírkrétáknak, amihez néhány papírhengerre és színes papírokra lesz szükségetek. Az ötletet, az elkészítést a @sarah_crafting_idea videójában láthatjátok: ez alapján az első lépés a papírhengerek bevonása színes papírokkal, majd ugyanolyan színből elkészíteni a dinó fejét, farkát és lábait. Készítsetek még egy alátétet hozzá, és az összeragasztás és a teljes száradás után fel is tölthetitek a tárolót a színesekkel.

 

Dinótojás csipesszel

Néhány facsipesszel mókás játékot készíthettek: dinótojásokat, amiből kibújik a kicsi dinoszaurusz. Ehhez először rajzoljatok egy papírra színes tojásokat, rajtuk foltokkal, és méretben beleillő kicsi dinoszauruszokat. Ha szeretnétek, ezeket akár ki is nyomtathatjátok. A tojásokat vágjátok félbe úgy, mintha repedés lenne rajtuk, és a csipesz egyik oldalára ragasszátok fel – az egyik felet a felső, a másikat az alsó szárra. A kicsi dinót a csipesz másik oldalára ragasszátok fel, az alsó szárra, úgy, hogy arccal a tojás felé nézzen. Miután megszáradt, már működik is. Az alábbi képeken látjátok a kész játékot, a Twitchetts.com ötlete alapján.

Láblenyomatok és dinólenyomatok só-liszt gyurmával

A só-liszt gyurma nagyszerű játék, amiből számtalan kreatív dolog készülhet – korábban ehhez itt adtunk egy szuper receptet. Ha vannak a gyermekednek műanyag dinoszaurusz figurái, készítsetek különleges lenyomatokat a lábaikkal vagy magukkal a figurákkal. Lentebb ehhez láthattok néhány ötletet is.

Miután megszáradtak a lenyomatok, kár ki is festhetitek.

Dinós lámpás

Többféle módon készíthettek dinoszauruszos lámpást befőttes üvegekből. Ahogy azt a @madetobeamomma videója mutatja, csinálhatjátok a lámpásokat úgy, hogy lefestitek az üvegeket színes akrilfestékkel, majd erre fekete öntapadós fóliából kivágott dinoszauruszokat ragasztotok fel.

Az öntapadós figurát belülre is felragaszthatjátok, így egy kicsit homályosabban látszik majd a dinó a lámpásban. Fényfüzérrel pedig készülhet olyan változat is, amibe műanyag dinoszaurusz figurákat tesztek. A nem fényfüzéres lámpásokban is használjatok elemes mécsest, ne valódi gyertyát.