Gyerek

Ha már virslit adsz, ilyen legyen

Mindenki tudja, hogy a virsli nem a legegészségesebb étel a gyerekek számára, mégis vannak olyan helyzetek, amikor leemeljük a polcról, mert számos előnye van.
2016. December 27.

Ha már virslit adsz, ilyen legyen

Ilyen például, hogy gyorsan elkészíthető, lehet sütni, főzni, hot-dogként enni, mártogatni és nem utolsó sorban a gyerekek nagyon szeretik.

A virsli a sok adalékanyag, a tartósítószer, a benne található ízfokozók miatt nem nevezhető a legegészségesebb ételnek. Szilveszterkor, rohanós hétköznapokon vagy válogatós gyerekek esetében mégis sokan választják, hiszen kedvelt és könnyen elkészíthető étel. Jó feltétként főzelékekhez, hot-dognak, vacsorára kenyérrel vagy körettel főételként.

Mit nevezünk virslinek?

A virsli a Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint legfeljebb 30 mm átmérőjű, természetes, vagy műbélbe töltött húspépet tartalmazó, főzéssel hőkezelt, füstölt, (vízgőzzáró műbélbe töltött termék esetén) füstöletlen, vagy füst ízesítésű homogén metszéslapú készítmény. A hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 40%.

Kémiai jellemzők: a fehérjetartalom legalább 10,0% (m/m), víztartalom legfeljebb 70,0% (m/m), zsírtartalom legfeljebb 25,0% (m/m), nátrium-klorid-tartalom legfeljebb 2,5% (m/m).

Burkolat: A burkolat sima, tiszta, alatta 5 mm-nél nagyobb zsírzsák nem látható.

Állomány, szerkezet, metszéslap: Tapintásra rugalmas, se nem puha, se nem kemény. Szerkezete homogén, pép jellegű, a fűszereloszlás egyenletes. A metszéslap homogén állományú, 5 mm-nél nagyobb légüreg nem, legfeljebb csak néhány kisebb látható. Nem tartalmaz 3 mm-nél nagyobb ín- és kötőszöveti hártyadarabot, legfeljebb néhány 1-2 mm-es méretűt tartalmazhat.

Rágás után jól összeálló, melegen lédús, rágási maradék nincs.

Szín, íz, illat: A metszéslap egyenletes világos rózsaszínű. A fűszereloszlás egyenletes. A főtt húspép íze mellett bors- és paprikaíz érezhető, de idegen és mellékízek nem érezhetők.

Kellemesen, enyhén sós ízű. Illatában a főtt húspép, a bors és a fűszerpaprika illata érezhető, idegen szagok nem érezhetők. Füstölt termékek esetében ízében és illatában a füst érezhető.

Milyet válasszunk?

Nem vagyunk képmutatóak, így nem írjuk azt, hogy lehetőleg semmilyet. Ha már mindenképp muszáj virslit adni a gyereknek, akkor adjunk olyat, ami a legtöbb húst tartalmazza, kevés (vagy egyáltalán nincs benne) a benne található mesterséges adalékanyag, ízfokozó, tartósítószer, só.

Szakértői vélemény szerint, ha háromnál több E-szám szerepel az összetevők listáján, akkor azt a terméket inkább ne válasszuk. Nem biztos a túl sok adalékanyag önmagában káros, de azt nem igazán tudjuk, hogy együttesen milyen hosszú távú hatást gyakorolnak a szervezetünkre.

A túl sok adalékanyag bevitel korrigálható némileg azzal, ha sok C-vitamint fogyasztunk (napi C-vitamin szükséglet: 0-6 hónapos korban 35 mg, 7-11 hónapos korban 40 mg, 1-10 éves korban 45 mg, 11 év felett 60 mg). Ha néha adunk is virslit a gyereknek arra azért mindenképpen figyeljünk, hogy mindennap adjunk gyümölcsöt és zöldséget (ha tehetjük vegyszermenteset és idényt), mert ezek meg megkötik a vegyszerek egy részét, amelyek a rostokkal együtt távoznak a szervezetből.

Kapcsolódó cikkeink egészséges ételek témában: