Gyerek

Megnéztük, olcsóbb-e a házi zsemle

A drága alapanyag, áramdíjak mellett megéri otthon sütni a zsemlét? Vagy jobb, ha megvesszük a boltban?
2022. November 26.
házi zsemle
Házi zsemle recept

Nálunk 2 okból készül házi pékáru rendszerint: az egyik, hogy a házban terjengő zsemle/kenyér illathoz semmi sem fogható, a másik, hogy megvan a “tudom-mit-tettem” bele érzés. Az már csak hab a tortán, hogy szeretek tenni-venni, kísérletezni a konyhában. Már ha van időm.

Amikor a pandémia felütötte a fejét, és többet voltunk otthon, még gyakrabban pirult a sütőben házi pékáru, és sűrűbben állt szolgálatba a 10 éves kenyérsütőgép is.

Aztán nyakunkra ült a gazdasági válság is. Kapkodom a fejem a boltban a polcoknál, a pénztárnál. Tavaly, a nagy bevásárlás hétvégén megállt 50 ezer környékén, most már 60-80 ezret simán otthagyok (fájó szívvel) a 4 fős kis családra. Mivel a pékáru ára is kilőtt a világűrbe, így úgy döntöttem, kíváncsiságból utánaszámolok, megéri-e itthon megsütni, vagy az alapanyagok és az áram ára annyira megdrágítja az előállítást, hogy mindegy, megvesszük vagy megsütjük. 

Hozzávalók:

  • 1/2 kg liszt vagy kenyérliszt 
  • 1 tk só
  • 1 tk cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő/1 csomag porélesztő
  • 3,3 dl langyos víz

Ár:

  • 1/2 kg kenyérliszt ára: 234 Ft, ha sima lisztből csináljuk: 120 Ft.
  • A só és cukor ára elhanyagolható (előbbi 6, utóbbi 1 Ft), a vizet nem számoltam.
  • Ha friss élesztőt használunk, akkor 47 Ft, ha instant élesztőt, akkor 139 Ft.
  • Az áram nem kerül többe 20 perces sütés esetén pár forintnál.

Én kenyérliszttel dolgoztam és instant élesztővel, így összesen: 47 Ft-ra jött ki egy zsemle
Ha azt nézzük, hogy 46-52 Ft környékén már lehet kapni vizes zsemlét, akkor annyira nem éri meg vele bajlódni még nagyobb mennyiség esetén sem. Ha sima lisztre és friss élesztőre váltok, akkor valamivel kecsegtetőbb a kép: úgy már 21 Ft-ra jön ki a zsemle

Elkészítése: A sót összekeverjük a liszttel. A langyos vízben először feloldjuk a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. Az utóbbit hozzáöntjük a lisztes keverékhez, majd jól összedolgozzuk, gyúrjuk az összetevőket. 1 órát kelesztjük. Ezután 8 kis cikkelyre vágjuk és a háromszög alakú tésztadarabokat kis cipókká formáljuk. A tepsiben is kelesztjük 1 órát a zsemléket. Lekenjük őket vízzel. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, majd kb. 20 percig sütjük a mini cipócskákat.