Gyerek

Hibák, amelyekbe gyakran beleesnek az ovisok szülei

Az ovis korosztállyal sokszor nehéz bánni, de nem lehetetlen. Összegyűjtöttük, mi mindenre kell figyelned!
2016. Szeptember 10.

Az óvodások szeretik felfedezni a függetlenségüket, kitapasztalni, hogy hol a határ. De azt is nagyon szeretnék, hogy a körülöttük lévő felnőttektől megkapják a figyelmet és szeretetet, amire vágynak.Most ment oviba a gyereked? Összegyűjtöttük a legtipikusabb szülői hibákat, hogy tudd, mire kell odafigyelned. Így mindkettőtöknek sokkal könnyebbek lesznek ezek az évek!

1. Ne térj el a rutintól

Bevezettél egy rutint az életébe? Akkor óvoda ide, óvoda oda, ragaszkodj a korábbi szabályok betartásához, betartatásához. Ha nem így cselekszel, a kicsik hajlamosak összezavarodni, aminek a következtében gyakrabban lehetnek ingerültek, dührohamokra is lehet számítani a részükről. Ha például a lefektetési szertartás része volt, hogy egy ágyban vagytok, és úgy olvasol fel neki a mesekönyvből, akkor ez maradjon is így.Leginkább a fegyelmezési, alvási és étkezési szokásokhoz ragaszkodj. Hogyha a mindennapi megszokások jelentős része változatlan marad, a gyerek is sokkal kiegyensúlyozottabb lesz, ezáltal te is.

2. Ne mindig a rosszat tedd szóvá

Kiabál, sikoltozik, egy gyerek néha egy csomó idegesítő és rossz dolgot csinál, de ettől függetlenül nagy hiba lenne, hogyha a jókat figyelmen kívül hagynád.Szakértők szerint a szülők rendre a rosszra figyelnek, ne üss, ne dobd el, ne csináld ezt, ne csináld azt.Persze, nevelni kell a gyereket, nem lehet mindent elnézni neki, de hogyha valami jót csinál, azt is szóvá kell tenni, dicsérni, jutalmazni kell érte. Egy ölelés, egy puszi jelentheti a mindent a gyereknek, így ha valami pozitív dolgot csinál, ne fukarkodj velük!

3. Figyelj a figyelmeztető jelekre

Ha már elkezdődik egy hisztiroham, szinte hiába próbáljuk nyugtatni a gyereket, általában csődöt mond a legtöbb szülő a nyugtatásban. Ne akkor foglalkozzunk a problémával, amikor az már jelen van, hanem figyeljünk oda a figyelmeztető jelekre és próbáljuk megelőzni a bajt. Éhes, fáradt, unatkozik? Ha ezek valamelyikét látjuk rajta, eszünkbe se jusson pont ilyenkor magunkkal cipelni őt a boltba.

4. Maradj következetes

Vacsora előtt pár perccel kezd el nyűgösködni a gyerek, hogy ő még játszani akar? Jól gondold át, hogyan reagálsz ezekre a manőverekre. Amíg a gyerek nem vált át agresszív üzemmódba, jobb, ha nagyjából tartod magad a tervhez, és következetes maradsz – tanácsolja a webmd.com. Esetleg köss vele kompromisszumot: még pár percet játszotok pluszban, de aztán tényleg irány a konyha.

5. Ne pakolj túl sok mindent a gyerek nyakába

Tánc, sport, nyelvtanulás, heti több különóra – érthető, hogy csodagyereket szeretnél, hogy mindent meg akarsz adni neki, amit csak lehet, de nézz magadba: nem túlzás ez? Hány szabad délutánja van a gyereknek? Ne oszd be minden percét, hagyd, hogy legyen minden tevékenység után elég ideje arra, hogy lazítson és játsszon, és minőségi időt töltsön veletek.

6. Ne becsüld alá a játék fontosságát

A gyermek fejlődésének elengedhetetlen része a játék, és hogy minél többet játsszon. Így ismeri meg a világot, örömet nyújt neki, kikapcsol. Ne erőltesd rá az akaratodat: ha nem akar babázni, kisautózni, vagy éppen rajzolni, akkor hagyd, hogy egy általa választott játékkal üsse el az időt!

7. Játssz vele

Az ovis gyerek már sokszor önállóan is el tud játszani, de még mindig hatalmas öröm a számára, ha a szülő csatlakozik hozzá. Ne felejtsd, csak kicsi és nem ostoba, vagyis az nem játék, hogyha leülsz mellé a földre és a telefonodat nyomkodod. Tegyél félre mindent, és fókuszálj rá, éljétek át együtt a játék perceit!

8. Ne reagáld túl, ha hazudik

A gyermeki hazugság valahol a fejlődés része, hiszen amikor nem mondanak igazat, az számukra egyszerre izgalmas és kicsit ijesztő is, óriási érzelmi töltésben van ilyenkor részük. A lehető legrosszabb, ha kiborulsz ettől, és óriási balhét csapsz.Persze ne is tűrd szó nélkül, de ne húzd fel magad, hanem magyarázd el neki, miért nem jó a hazudozás. Ha kell, újra és újra.Kapcsolódó cikkeink gyereknevelés témában:3+1 nevelési bakiA 17 leggyakoribb gyereknevelési hiba12 dolog, amire oda kell figyelned, ha támogató szülő akarsz lenni