Gyerek

Hogyan szoktasd át a gyermekedet a fürdésről a zuhanyzásra?

A fürdetésről a zuhanyzásra való átszoktatással minden család szembesül az életük egy bizonyos pontján.
2020. Március 26.
Hogyan szoktasd át a gyermekedet a fürdésről a zuhanyzásra? (Fotó: Getty Images)

Talán egy esetleges költözés miatt, mert az új lakásban vagy házban nem fürdőkád van, csak zuhanyzó. Vagy csak csökkenteni szeretnéd az esti rutinra szánt időt, vagy vizet spórolni, legyen az anyagi vagy környezetvédelmi okok miatt (vagy mindkettő miatt).

Bármi is legyen az ok, a fürdésről zuhanyzásra való átszoktatás nehezebb lehet, mint hitted. A zuhanyzás izgalmas feladat lehet, a nagy gyerekek kiváltsága, azonban sok szülő szembesül gyermeke ellenállásával. Néhány gyerek kifejezetten fél, hogy víz vagy szappan megy a szemébe zuhanyzás közben. Mások általánosan érzékenyebbek a vízre, és teljesen kiborulnak egy zuhanyzástól.

Mikor kezdjen el a gyerek zuhanyozni?

Nincs olyan mágikus kor, amikor eljön az idő az átállásra. Egy harmadik osztályos gyermek talán meg tudja oldani magának a zuhanyzást, de egy első osztályostól talán még nem várható ez el. Ezen kívül a családi rutin is beleszól abba, mikor érzik készen magukat a gyerekek a váltásra – meg az is, hogy mennyire szeretnek játszani a fürdős játékaikkal. Ez a kor kitolódhat 9-10 éves korig is egyes gyerekek esetén, de néhányan már 6-7 éves korukban váltanak. A speciális igényű gyermekek egyértelműen csak idősebb korukban állnak csak készen a zuhanyzásra.

Sanjeev Luthra gyermekorvos szerint a gyermekek felkészültsége nagyban múlik azon, hogy mennyire szembesültek már a személyes higiénia kérdésével. Az, hogy zuhanyoztak-e együtt a szüleikkel vagy részt vettek-e úszásoktatáson szintén fontos szerepet játszhat. A szakértő azt javasolja a szülőknek, hogy kezdődjön az átszoktatás felügyelt zuhanyzással, hogy lássák, a gyermekek megfelelően tisztálkodnak.

Biztonságos a zuhanyzás a gyermekem számára?

Janine Flanagan torontoi gyermekorvos szerint a víz hőmérsékletére és a csúszós felületekre kell leginkább odafigyelniük a szülőknek. Célszerű lehet beállítani maximum hőmérsékletet a vízmelegítőn, illetve csúszásgátlós szőnyeget elhelyezni a zuhanyzó alján, így megelőzve a veszélyt. Noha  a fulladásveszély zuhanyzás esetén jelentősen kisebb, mint fürdésnél, azért a zuhanyzás állandó felügyeletet kíván.

Milyen gyakran zuhanyozzanak a gyerekek?

A szakértő szerint, míg a pubertás előtt álló gyerekeknél a higiéniai teendők kimerülnek abban, hogy lemossák magukról a koszt és fenntartják ezt a rutint, a kisebb gyerekeknél nincsen meghatározott szabály arra, hányszor kellene zuhanyozniuk. Azt hozzáteszi, hogy nyáron azért célszerűbb gyakrabban zuhanyozni, hiszen a gyerekek több időt töltenek a szabadban.

Természetesen a higiénia bizonyos fokú elkerülése teljesen normális magatartás a gyermekektől. Ha azt vesszed észre, hogy a zuhanyzásra való átállás után a gyereked még kevésbé akar fürdeni magától, a gyermekorvos szerint az jelentheti azt, hogy siettetted a higiéniai függetlenedését és meg kellene fontolnod a nagyobb felügyeletet, vagy még a fürdetésre való visszaállást is. Az is jó ötlet lehet, ha egy kicsit mi magunk is jobban bevonódunk.

Végül ha a gyermek nem szereti még a zuhanyzást, nem feltétlenül kell erőltetni. Hagyd, hadd játszanak fürdéskor, és majd maguk eljutnak a zuhanyzásig, nem kell aggódni emiatt.

Hogyan tanítsuk meg a gyereket egyedül zuhanyozni?

Míg felnőttként nagyon egyszerűnek tűnik a testünk minden részének megmosása, a gyerekek gyakran összezavarodnak felnőtt segítsége nélkül. Egy tapadókorong segítségével rakjunk ki esetleg egy laminált kártyát a zuhanyzó oldalára, amin szerepel a folyamat lépésről lépésre: például haj bevizezése, sampon felvitele, sampon kimosása, felvenni a szappant, nyak megmosása, törzs megmosása, karok, lábak, nemi szervek, végül szappan leöblítése. Azzal, hogy egy egyértelmű rutint mutatunk nekik segítünk megtanulni, mit is várunk el illetve hogy hogyan mossák meg magukat önállóan.

(VIA)