Gyerek

Hyperlexiát is jelezhet, ha túl hamar tanul meg olvasni

A hyperlexiás gyerekek gyakran autodidakta módon tanulnak meg olvasni, és jóval azelőtt olvasnak, mint az elvárható lenne.
2022. November 23.
kisgyerek könyvet olvas
A hyperlexia egyik jellemzője az olvasás túl korai elsajátítása. (Kép forrása: Getty Images)

Nagyon jól el tudják olvasni a szövegeket, kiválóan dekódolják az írott szavakat, de az olvasottak megértése már nehezen megy a számukra.

A hyperlexiának négy jellemzője van:

  • a fejlett olvasási készség,
  • az olvasás korai elsajátítása anélkül, hogy tanították volna neki,
  • erős betű- és könyvpreferencia,
  • valamint kísérő idegrendszer fejlődési probléma.

Dr. Laura Justice, beszéd- és hallástudomány szakértő, és az Ohio Állami Egyetem oktatáspszichológia professzora elmondta a Verywell Family portálnak, hogy a hyperlexia meghatározásának (vagy diagnosztizálásának) különféle módjai vannak, melyek közül a leggyakoribb a kognitív képességek és az olvasási képességek megkülönböztetése, így az olvasási képességek jóval felülmúlják a kogníció alapján elvárhatót.

Ez az állapot gyakran kapcsolódik az autizmus spektrum zavarhoz (ASD), de nem mindig. A portál szerint a hyperlexiás gyerekek 84 százalékánál azonosítanak autizmus spektrum zavart. (Azonban az autizmussal diagnosztizált gyerekeknek csupán 6-14 százaléka hyperlexiás.)

A hyperlexia továbbá egyéb idegrendszeri fejlődési zavarokkal együtt is előfordulhat.

Milyen jelei lehetnek a hyperlexának?

A hyperlexiával kapcsolatos legnyilvánvalóbb és legáltalánosabb vonás a felgyorsult szóolvasási készség, Dr. Justice szerint. A következő leggyakoribb a betűk, egyéb nyomtatott formák, és néha a számok iránti intenzív rajongás is.

„Néha a szülők észreveszik, hogy a kisgyereküket teljesen lenyűgözik a betűk, ahogy egy másik gyermeket a teherautók, a vonatok, a labdák és hasonlók” – mondta el a portálnak Dr. Naseef, pszichológus, az autizmus spektrum zavar szakértője. „Ez a jellegzetesség gyakori az autizmusnál. Sokszor [a gyerekek] már azelőtt szeretik a betűket, hogy megismerték a betűk hangzását.”

A hyperlexiás gyerekek kivételes olvasóknak tűnnek, ahogy elkezdik olvasni vagy dekódolni a szavakat, de például egy kérdésre egy párbeszédben nehézkesen tudnak válaszolni, mert túl nagy a nyelvi igénye.

Diane Ouimet beszédpatológus szerint az ábécé szerkezete és kiszámíthatósága része a hyperlexiás gyerekek betűk, szavak és könyvek iránti rajongásának. Számukra az olvasás ismétlődő, korlátozó magatartás, amely elsődleges célja a dekódolás, nem pedig a megértés.

Mikor diagnosztizálják a hyperlexiát?

A hyperlexia gyakran nagyon korai életkorban, néha már kisgyermekkorban jelentkezik. Egyes hyperlexiás gyerekek 2-4 éves korukra fejlett olvasási képességekkel rendelkeznek. Néhányan pedig már kisgyerekkorban elkezdhetnek olvasni.

„A szülők már 18 hónapos korban észrevehetik a gyermekük betűk iránti rajongását” – mondta Dr. Robert Naseef. „Például szívesen játszanak a mágneses betűkkel. Ha a gyermek folyamatosan nézi, manipulálja a betűket, és ezek teljesen lenyűgözik, érdemes erről beszélni a gyermekorvossal, mert jelentkezhetnek más tünetek is.”

A szakértő szerint az egészségügyi szakemberek felmérhetik a gyermek olvasási képességeit, meghatározhatják a más típusú játékok iránti érdeklődését, a szüleire való reagálást, a többi gyerekkel való játék iránti érdeklődést. Ezek segíthetnek arról képet adni, hogy fennáll-e a hyperlexia vagy sem.

Ha a gyermek idősebb, és úgy tűnik, hogy rendkívül jó a szavak olvasásában és a könyvolvasásban, érdemes ezt közelebbről is megnézni, különösen, ha a tipikus társadalmi kontextuson kívül tanul meg olvasni. A hyperlexiás gyerekeknek az olvasás olyan dolog, amit egyedül csinálhatnak, és amit gyakran autodidakta módon tanulnak. Ha ezt a mintát észleled a gyermekednél, ajánlott egészségügyi szakemberhez fordulni, vagy beutalót kérni egy speciálisabb értékeléshez.

Minél korábban azonosítják a hyperlexiát, annál előbb kezdheti el a gyermek olyan készségek fejlesztését, amelyek szükségesek a fennálló szövegértési vagy nyelvi problémák megoldásához.

Érdemes megjegyezni, hogy a hyperlexia a legtöbbször nem fordul elő önmagában, és a hyperlexiás gyerekeknek egyéb tanulási nehézségei vagy viselkedési problémái is lehetnek.

Forrás: verywellfamily.com