Gyerek

Így befolyásolja az életünket a születési sorrend

Milyen szerepet játszik a születési sorban elfoglalt helyünk személyiségünk alakulásában? Családi pozíciónk számtalan módon rányomja a bélyegét az életünkre és alapvetően meghatározza a személyiségünk alakulását, a kapcsolatainkat.
2017. December 12.
Fontos a születési sorrend

Kevin Leman Születési sor(s)rend – Személyiségünk születési sorrendünk tükrében című könyve arra keresi a választ, hogyan befolyásolja a születési sorrend személyiségünk alakulását. 

Elsőszülött

Ahogy Leman könyvében írja, az elsőszülött gyermekek vezetők – gyakran perfekcionista vezetők, ugyanakkor az egyik legkedvesebb és legsegítőkészebb emberek. Soha nem mondják: nem. Mindig számíthatunk rájuk ha szívességről van szó. Az elsőszülöttek motiváltabbak és teljesítményorientáltabbak, sokan közülük orvosi vagy jogi területen kötnek ki, de a közgazdászok, a könyvelők, a vezető tisztségviselők, a mérnökök és a számítógépes szakemberek között is nagy arányban találhatunk elsőszülötteket.

Második

Leman úgy véli, hogy a középső gyerekek szinte borítékolhatóan az ellenkezője az idősebb testvéreiknek és gyakran úgy érzik, hogy figyelmen kívül hagyják őket, mert minden figyelem az idősebb és a fiatalabb testvérekre irányul.

 

Azt is írja, hogy olyan személyiségekről van szó, amelyek titokzatosak lehetnek – és gyakran úgy érzik, hogy nekik kell lenniük a családi béke teremtőjének. A középső gyermekek gyakran érezhetik magukat családi szendvicsben, hisz nem a folyton tündöklő elsőszülöttek és nem a legkisebb pindúrkák.

A legkisebbek

Leman azt mondja, hogy az utoljára született gyermekek igazi társasági és közösségi lények, ám mind közül anyagilag ők a legfelelőtlenebbek. Manipulatívak és kedvesek is lehetnek, nyugodtabbak és szüleik szemében ők Isten igazi ajándékai. Hajlamosak az elkényeztetettségre, de hát melyik pici baba nem imádnivaló?

Egykék

Az egykék általában megbízhatók, módszeresek, lelkiismeretesek, határozott elképzelésük van jóról és rosszról. Hasonlóan az elsőszülöttekhez gyakran teljesítmény orientáltak és sokuknak a könyvek a legjobb barátaik. Szeretnek önállóak lenni és sokkal hamarabb érnek mint a testvérrel rendelkezők.

Könyvében a szerző többször is hangsúlyozza, hogy a születési sorrend által valószínűsített tendenciák azonban csupán irányjelzők, a személyiség alakulását számos egyéb tényező befolyásolhatja és módosíthatja.

Kapcsolódó cikkek: