Gyerek

Így könnyíti meg a tanulást a zene

Miért könnyebb felidézni egy dalszöveget, mint megjegyezni egy verset? Mi az az érzelmi kötődés egyes dalokhoz, amiért évekkel később is emlékszünk rájuk?
2024. Június 08.
gyerek zenét hallgat
Kép: Getty Images

A zene nemcsak a hangulatunknak tesz jót, hanem motivál is

A zenetanulás lehetőséget ad arra, hogy az iskolában nehezen boldoguló gyerekek a fokozatos fejlődésükön keresztül megtapasztalják a tudatosság és a motiváló érzelmi magaslatait. Ezenkívül a zene jótékonyan hat a memória és a kreatív meglátások terén is.

A dopamin növeli a tanulás örömét

A dopamin jutalomrendszer fokozza az öröm, az elégedettség élményét, valamint a motiváció és a memória fokozódását. Egyszerűbben megfogalmazva a zene örömöt okoz, ez a sikerélmény pedig minden más területre is kifejti hatását. Ráadásul lehet egy olyan hozadéka is, hogy érdeklődést válthat ki a gyerekből más területek iránt, így fokozhatja a lelkesedést és fogékonnyá teheti a tanulásra.

De nem csupán a zenetanulásnak, hanem önmagának a zenehallgatásnak is számos előnye van a tanulásra.

Örömtelibb és erőteljesebb tanulás zenével kísérve. Ha olyan zenét játszunk, amelyet a gyerekek élveznek, miközben a házi feladatot készítik vagy új készségeket tanulnak, az nagyobb dopaminnal jár. Az iskolai témához kapcsolódó zenét is játszhatunk, például Strauss-keringőt, ha Ausztriáról tanulnak.

Könnyebb felidézni egy dal szövegét, mint megjegyezni egy verset. Amikor a gyerekeknek lehetőségük van arra, hogy a tanult információkat egy ismerős dallamba, rímbe vagy dalba foglalják, ezek az emlékek erősek maradnak. Amikor mozgást is használnak, például táncmozdulatokat vagy tapsolnak, forognak, tovább növelik az emlékezethez való hozzáférést.

(psychologytoday.com)