Gyerek

Így nem lesz anyagias a gyerek

Nem könnyű feladat arra nevelni egy gyereket, hogy nem a tárgyak, hanem az élmények és az emberi kapcsolatok az igazán fontos dolgok az életben.
2024. Június 10.
pénz gyerek
Kép: Getty Images

Nem egyszerű feladat a fogyasztói kultúrában azt értékként megmutatni egy kisgyereknek, hogy nem a játékok, a tárgyak azok, amik igazán fontosak az életben. Sőt, hajlamosak is lehetünk arra, hogy a mindent megadni elve mentén sokkal többet vásároljunk a gyereknek – például játékból –, mint amire ténylegesen szüksége van. Persze, ha mi magunk sem vagyunk oda az állandó pénzköltéstől és valóban nem azt tartjuk alapértéknek, hogy kinek milyen autója, ruhája van, akkor könnyebb a dolgunk. Ha szeretnénk tudatosabban rátekinteni erre a kérdésre, akkor az alábbi négy dolog megfontolása segíthet abban, hogy ne az anyagiak jelentsék a fő örömforrást a gyereknek.

Szórakozás pénz nélkül

Mutasd meg a gyerekednek, hogy úgy is lehet jól eltölteni az időt, hogy egy fillért sem költötök. Táncoljatok a nappaliban, játszatok szerepjátékosat vagy bújócskázzatok! Mutass neki olyan hobbikat, amik nem kerülnek sokba, ellenben sokat tanulhat belőle. Ilyen a kirándulás, a biciklizés, esetleg a kertészkedés.

Hála

Azért legyünk hálásak, amink van, néha észre sem vesszük, milyen jó is nekünk. Érdemes akár naponta ránézni és tudatosítani, hogy miért vagyunk hálásak, akár közösen felsorolni 2-3 dolgot. Ez lehet egy kedvesség, amit a nap folyamán kaptunk (vagy adtunk), egy szépen eltöltött nap.

Mi vagyunk a minta

Nyilván ez az alapja mindennek: ha mi magunk is megveszünk, hogy megkaparintsuk a legújabb iPhone-t, mit várunk a gyerekünktől?

Élmények minden mennyiségben

Egy gyereknek szüksége van játékokra és vannak vágyai is, ez teljesen természetes. De ahogy étellel, édességgel sem jó, ha jutalmazol úgy az sem célravezető, ha gyorsan veszel neki valamit jutalmazásul. Menjetek el valahova, kiránduljatok, piknikezzetek, találkozzatok a barátaitokkal. A másokkal töltött idő, a kapcsolódások egy életen át fontosak maradnak.

(smartparenting.com)