Kisgyerek

4 tipp, hogy a gyereked ne legyen anyagias

Tanítsd meg neki, hogy nem tárgyak, hanem az emberi kapcsolatok és élmények az igazi boldogság forrásai.
2018. Június 01.
4 tipp, hogy a gyereked ne legyen anyagias

Hányszor fordult már elő veled, hogy egy boltból azért kellett sürgősen távoznotok, mert a gyereked hisztizni kezdett, mert nem vettél meg neki valamit? Sajnos a mai világban, ahol a reklámok lépten-nyomon szembejönnek és a gyerekeket már egészen kiskorban megbabonázzák, igen nehéz kivédeni a fogyasztói társadalom negatív hatásait. Amit látnak, meg akarják kapni, legyen az játék, kütyü vagy ruha. Ráadásul, a torz üzenet, amit ezek a reklámok közvetítenek az az, hogy a pénzköltés és a tárgyak birtoklása növeli az önbizalmat, az elégedettséget és a boldogságot.

Szülőként bizonyára te is azt szeretnéd megtanítani a gyerekednek, hogy az igazi értéket az emberi kapcsolataink és az életünk során átélt élmények adják. Az anyagi dolgok helyettesíthetők és pótolhatók, a barátságok és az emlékek viszont nem. A következő tippekkel te is a helyes értékrend felé terelheted a gyermeked:

1. Szórakozzatok pénzköltés nélkül

Mutasd meg a gyerekednek, hogy úgy is lehet jól mulatni (egyedül és együtt is), hogy egy fillért sem költötök. Táncoljatok a nappaliban, játszatok szerepjátékosat vagy bújócskázzatok! Mutass neki olyan hobbikat, amik nem kerülnek sokba, ellenben sokat tanulhat belőle. Például fessetek vagy kertészkedjetek!

2. Tanítsd hálára

“Ha nem vagyunk hálásak azért, amink van, könnyű csalódottnak és frusztráltnak lenni az életünkkel kapcsolatban. A hála gyakorlása boldoggá és elégedetté tesz” – mondja Christine Carter szociológus, boldogság szakértő. “Próbáljuk erre megtanítani a gyerekünket is például azzal, hogy minden este kérjük meg őt arra, hogy soroljon fel 3 dolog, amiért aznap hálás” – javasolja Nancy Shah pszichológus.

3. Mutass példát

Ha mi magunk is megveszünk, hogy megkaparintsuk a legújabb iPhone-t, mit várunk a gyerekünktől? A kicsik mindent tőlünk tanulnak, a hálát, a megelégedettséget és az anyagiak hajszolását vagy nem hajszolását is. Az olyan irigykedő kommenteket is mellőzzük a gyerek előtt, amit a szomszéd vadiúj kabriójával kapcsolatban teszünk – ezek a kis dolog is számítanak.

4. Jutalmazz élményekkel

A gyerek eredményeit ne játékokkal vagy kütyükkel jutalmazd, hanem mondjuk egy szuper közös programmal! Menjetek például múzeumba, piknikezni, kirándulni vagy találkozzatok a kis barátaival. Így a gyereked is sokkal többre fogja értékelni a kapcsolódást a szeretteihez, és az új élmények szerzése is előbbre való lesz számára, mint egy új kisautó vagy Barbie baba.

(A smartparenting cikke nyomán)

Kapcsolódó cikkeink gyereknevelés témában: