Gyerek

Így tanítsd a gyereked arra, hogy ne legyen anyagias!

A pénz ugyebár nem boldogít, önmagában legalábbis biztos nem. Így jobb, ha gyermekünk sem ebben keresi a kiteljesedését.
2022. Május 12.
Fotó: Getty

Pénzközpontú világban élünk, így nemhogy nem baj, de egyenesen előny, ha a gyermekünk tud bánni a pénzzel, hiszen ezen múlik, hogy később tud-e majd takarékoskodni, képes lesz-e beosztani a jövedelmét. Ám a pénzügyekre tanítás nem jelent egyet azzal, hogy anyagias gyereket nevelünk, sőt! Próbáljuk a pénzt úgy kezelni, mint egyszerű praktikus eszközt, és mellette sokkal fontosabb értékekre felhívni a figyelmet! Íme, néhány trükk anyagiasság ellen.

Mit adsz rendszeresen?

A gyerekeknek fontosak a szertartások és a visszatérő dolgok. Ezért mindent, amit rendszeressége miatt megszoknak, azt el is várják. Ezért nem érdemes túlságosan drága tárgyakat mindennapossá tenni számukra, erre csak ráfizethetünk!

Kik között mozog?

Ha gyermekünk tehetős közegben mozog, akkor azt fogja hinni, hogy ez az átlagos. Ha módunk van rá, mutassunk neki más életformákat is, hogy lássa, nem mindenki él sok pénzből, de nem is feltétlen ez a boldogság kulcsa.

Szokott jótékonykodni?

Amikor önkéntes munkát végzünk vagy adományozunk, mindig meséljünk neki az élményeinkről, arról, hogy mit adott nekünk, de még inkább a megajándékozottnak ez a dolog. Ha lehetséges, vonjuk is be a gyermekünket a folyamatba!

Mivel motiválod?

Ha szeretnénk, hogy házimunkát végezzen, ne pénzzel motiváljuk, mert akkor pillanatok alatt ott tartunk majd, hogy csak azért hajlandó “segíteni”. Mondjuk inkább azt, hogy ha együtt megcsináljuk, több időnk marad a közös játékra.

Muszáj mindig venni valamit?

A programok se mindig fizetősek legyenek! Néha csak menjetek sétálni, kirándulni, biciklizni, de ne álljatok meg közben egy büfénél, sőt, megteheted, hogy pénzt sem visztek.

Értékeli a dolgait?

Esténként beszélgess vele arról, mi mindenért lehetünk hálásak a sorsnak, miért vagyunk szerencsések.

Mivel jutalmazod?

A jutalom, az ajándék ne mindig tárgy legyen, motiváld inkább egy élménnyel, közös programmal!