Gyerek

Inkább két reggeli, mint egy sem

Azok a gyerekek inkább lesznek túlsúlyosak, akik egyáltalán nem reggeliznek, mint azok, akik nemhogy reggeliznek, de kétszer is esznek ebéd előtt - állapította meg egy kutatás.
2016. Április 01.

Korábbi kutatások már egyértelműen bizonyították, hogy a reggelizés, az ideális testsúly és az iskolai teljesítmény összefüggésben áll egymással, de voltak olyan vélemények, hogy azok, akik a délelőtt folyamán többször esznek (reggeliznek), könnyen elhízhatnak.

Ezt a feltételezést cáfolta meg Jeanette Ickovics, a Yale Egyetem kutatója. A mostani eredmények azt mutatják, hogy azok az iskolások egészségesebbek, akik otthon és az iskolában is reggeliznek.

Ickovics 12 iskola 584 diákját követte figyelemmel: az iskolák mindegyike biztosított reggelit a diákjainak. A kutatók a 2011/2012-es és a 2013/2014-es években nézték meg a tanulók reggelizési szokásait és a testsúlyukat. A kutatás eredményei azt mutatták, hogy azok a fiatalok híztak el nagyobb eséllyel, akik egyáltalán nem reggeliztek, mintsem azok, akik otthon és a suliban is ettek valamit.

A fiatalkori elhízás különösen aktuális Angliában, ahol minden ötödik iskolás túlsúlyos, az USA-ban pedig minden harmadik diákot érint az elhízás. A gyerekkori elhízás azért veszélyes, mert nagyobb az esélyük a gyerekként túlsúlyosaknak, hogy felnőttként is azok lesznek, a cukorbetegség és a szívbetegség kockázata pedig nagyobb.

A kutatás a Pediatrics Obesity c.lapban jelent meg, az eredmények ismeretében a szakemberek szerint a két reggeli sokkal jobb döntés, mint ha egyáltalán nem reggeliznénk.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Minden harmadik óvodás túlsúlyos
  • Egyél együtt a gyerekkel – ez is segít megelőzni a gyermekkori elhízást
  • Gyerekkori elhízás ellen közös étkezés, sok alvás és kevés tévé
  • Hazánkban van a legtöbb túlsúlyos gyerek
  • Reggeliztél ma már?
  • Forrás: Medipress