Gyerek

Itt az első videojáték, amit receptre írhatnak fel ADHD-s gyerekeknek

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) videojáték-terápiát engedélyezett elsőként a világon olyan gyerekeknek, akiknél figyelemzavart állapítanak meg.
2020. Június 24.
Itt az első videójáték, amit receptre írhatnak fel ADHD-s gyerekeknek (fotó: Getty Images)

Elsőként engedélyeztek videojátékot terápiás célra: az egyelőre csak iOS-eszközökön elérhető EndeavorRx nevű játékot mostantól olyan 8 és 12 év közötti gyerekeknek írhatják fel szakorvosok, akik figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban (ADHD) szenvednek, és számítógépes tesztelés után figyelemzavart állapítanak meg náluk – írja a Quibit.hu.

A bostoni Akili Interactive által fejlesztett mobilapp nemcsak az első videojáték, az első digitális terápiás megoldás, amelyet orvosi célra engedélyeztek, az ADHD-val kapcsolatos tünetek kezelésére. Az FDA szerint a játékot egy szélesebb terápiás programon belül kell alkalmazni, másféle terápiás módszerek vagy akár gyógyszerek mellett.

Az EndeavorRx-ben a játékosoknak különböző izgalmas tájakon (lávafolyó, jeges téli környezet) kell áthaladniuk, ahol feladatok elvégzéséért kapnak csillagokat és pontokat. A pályák egy olyan algoritmus szerint lettek összeállítva, hogy a feladatok elvégzése aktivizálja és erősítse az agy bizonyos neurális hálóit.

Itt az első videojáték, amit receptre írhatnak fel ADHD-s gyerekeknek

EndeavorRx  (fotó: Akili Interactive)

A játék ötletgazdája a Kaliforniai Egyetem idegtudósa, Adam Gazzaley volt, tőle vette meg az ötletet az Akili Interactive, az FDA pedig két év múlva adott engedélyt a játék terápiás felhasználására. A hatóság összesen 600 gyereken végzett tesztek után engedélyezte a játékterápiát, miután úgy ítélte meg, hogy a figyelemzavar csökkent a gyerekeknél. Az FDA szerint az Egyesült Államokban körülbelül minden tizedik gyerek ADHD-s, és nagyjából 4 millió 6 és 11 év közötti gyereket diagnosztizáltak a figyelemzavarral.

Forrás: Qubit.hu