Gyerek

Jön a gendersemleges baba

A világ egyik legnagyobb játékszergyártója Creatable World néven gendersemleges babát dob piacra.
2019. Szeptember 26.
Jön a gendersemleges baba (fotó: Mattel)

A világ egyik legnagyobb játékszergyártója, a Mattel közleménye szerint a gendersemleges baba úgy lett kialakítva, hogy lehet rövid vagy hosszú haja, lehet szoknyában és nadrágban is.

A babák bárkit képviselnek, akik kívül állnak a hagyományos férfi és a nő besoroláson. Lehetővé teszi a gyermekek számára, hogy saját karaktereket alakítsanak ki.

Kim Culmone, a Mattel Fashion Doll Design munkatársa szerint a cég kutatása azt mutatja, hogy a gyerekek nem feltétlenül várják el, hogy a hagyományos nemi gendernormák jellemezzék a játékaikat. A játékok a kultúra tükröződése, a cég úgy érezte, hogy épp volt az ideje egy címke nélküli baba gyártásának.

A játékgyártó társaságokat korábban többen is bírálták azért, hogy nemi szempontból specifikus vagy a nemi sztereotípiákat erősítő játékokat készítenek.

Jeff Ingold, az LGBT egyik vezetője is üdvözölte az új babát: “Üdvözlendő lépés egy befogadóbb társadalom felé olyan játékok létrehozása, amelyek segítenek a fiataloknak a nemi sztereotípiák lebontásában.”

A Mattel az új babákat szakemberek, szülők és gyerekek együttesével tervezte.

(via BBC)

Kapcsolódó cikkeink: