Gyerek

Később beszél? Persze, mert szuperfiú!

A lányok többsége másfél éves korában csicsereg, míg a fiúk fondorlattal érik el, hogy alattvalóik megértsék minden kívánságukat. Miért ez a különbség?
2012. Március 13.

Az idegrendszer fejlődése az első terhességi hónapban megkezdődik, és valójában soha nem ér véget. A várandósság alatt számtalan körülmény befolyásolja, a tápanyagellátástól a felszabaduló hormonmennyiségig. Nem kizárólag a genetikai örökítőanyag határozza meg tehát, hogy ki milyen tulajdonságokat hordoz.

A beszédfejlődést serkentheted mesével, beszélgetéssel, könyvek nézegetésével, babajelbeszéd használatával, mondókákkal, zenebölcsivel, az alapanyag mégis az az idegrendszer maradt, melynek a várandósság során épültek föl az alapjai. Ha a fiacskád hároméves koráig alig szólal meg, de utána szépen beszél, semmi baj. Ha viszont ebben a korban sem lehet szóra bírni, megkésett beszédfejlődésről beszélünk. Speciális fejlesztésre lesz szüksége, amit gyógypedagógus, logopédus vagy más speciális terapeuta által vehettek igénybe. De miért pont a fiúkkal van több gond ezen a téren?

Később beszél? Persze, mert szuperfiú!

A férfihormon a ludas

Ausztrál kutatók szerint az anyaméhben magas tesztoszteronszinttel rendelkező fiúk feleolyan gyorsan tanulnak meg beszélni, mint a lányok. A Journal of Child Psychology and Psychiatry című lapban megjelent tanulmány szerint ugyanis a férfi nemi hormon az agy nyelvközpontjában fejti ki gátló hatását annak kritikus fejlődési szakaszában.

„ A kisgyerekek nagyjából 12 százalékánál feltűnően lassú a nyelvi készségek kialakulása. Noha a folyamat egyéni eltéréseket mutat, általánosságban elmondható, hogy a fiúknál később kezdődik és lassabban megy végbe, mint a lányoknál” – mondta el a kutatás vezetője, Andrew Whitehouse, a Nyugat-ausztráliai Egyetem professzora. Véleménye szerint a jelenség a fiúmagzatok magasabb tesztoszteronszintjének köszönhető.

A kutatócsoport munkatársai úgy tapasztalták, hogy azok a fiúk, akiknek szervezetében nagy mennyiségben volt megtalálható a tesztoszteron, két-háromszor nagyobb eséllyel maradtak le a beszédfejlődésben. A lányoknál érdekes módon fordított módon működött a hormon hatása: minél több volt belőle a szervezetükben, annál ritkábban fordult elő náluk a probléma.

Hab a tortán, hogy egyes feltételezések szerint a balkezesség kialakulásában is szerepet játszik a terhesség alatti férfihormonszint. Valószínűleg ez az oka annak, hogy a fiúk között több a balkezes.

Kapcsolódó cikkek:

Hároméves, és nem beszél!

Mindent a kisgyermekkori beszédfejlődésről

Forrás: Medipress- babaszoba.hu