Gyerek

“Kibeszélés a kanapén” – Ezt a nevelési trükköt érdemes ellesni Katalintól és Vilmostól

A királyi csemeték is szoktak rossz fát tenni a tűzre, Katalin hercegné és Vilmos herceg azonban nem a klasszikus büntetéssel reagál az ilyen helyzetekre.
2021. Június 04.
Katalin és Vilmos nem állítják a sarokba a gyerekeket (Fotó: Getty Images)

Katalin hercegné és Vilmos herceg a fegyelmezés terén is igyekszik modern nevelési elveket követni. A királyi család egyik bennfentese elárulta, mit tesznek, amikor György hercegbeSarolta hercegnőbe vagy Lajos hercegbe bújik a kisördög – módszerüket tényleg érdemes kipróbálni!

Katalin hercegné és Vilmos herceg köztudottan nagy hangsúlyt fektet a kommunikációra a gyereknevelés terén is, amit az angol királyi család követői mindig is jó szemmel néztek. Napvilágot látott azonban egy újabb fontos részlet arról, hogyan fegyelmezik a királyi csemetéket: egyikük sem híve a sarokba állításnak vagy a büntetésnek, ezért inkább a “megbeszélős kanapé” módszerét vetik be, amikor jobb belátásra kell bírni a gyerekeik egyikét.

Mi az a “megbeszélős kanapé”?

A hercegi pár nem tartja helyesnek, hogy csak a felnőttek juthatnak szóhoz, amikor a gyerekek rossz fát tesznek a tűzre. Szerintük a kicsiknek is lehetőséget kell adni arra, hogy elmagyarázzák, mit miért tettek, aztán közösen megbeszéljék, mi lett volna a helyes. “Amikor valamelyik gyerek rosszalkodik, Katalin vagy Vilmos leülteti a megbeszélős kanapénak kinevezett ülőalkalmatosságra, majd türelemmel és szép szóval megbeszélik a történteket. Senki nem emeli fel a hangját a beszélgetés során” – árulta el egy bennfentes a The Sun magazinnak.

Katalin és Vilmos mindig is a tudatos gyermeknevelés híve volt, számukra kiemelten fontos, hogy nyugodtan beszéljenek a gyerekekkel és lehetőséget adjanak nekik a helyzetek tisztázására, vagyis egyenrangú félként tekintenek a csemetéikre. Ezt a metódust nem csak ők ketten vetik be György, Sarolta és Lajos nevelése során, hanem a dadák is hasonlóképp állnak hozzájuk: Maria Borrallo évek óta dolgozik a királyi család nevelőnőjeként, így akkor sem hangzik el egyetlen hangos szó sem, amikor ő vigyáz a gyerekekre.

Katalin és Vilmos módszerét a gyermekpszichológusok is szerencsésnek tartják, szerintük ugyanis a megbeszélés a kisebb gyerekek számára is elősegítheti, hogy érezzék a tetteik súlyát. Sokkal eredményesebb, ha rögtön a csíny elkövetése után sor kerül a megbeszélésre, mint az, ha sarokba állítják a rosszalkodó kisgyereket és csak utána magyarázzák el neki, hogy miért került sor a büntetésre. A The Sun által megkérdezett szakértő szerint egy gyerek maximum annyi percet tölthet a sarokban állva, ahány éves – a büntetést azonban ő sem találja célravezetőnek. 

Via