Gyerek

Lehet előnye is annak, ha visszabeszél a gyerek

A visszabeszélés nem minden esetben jelent feleselést, és a gyerek nem feltétlenül szeretne ezzel szemtelenkedni. A visszabeszélés lehet egy kommunikációs módszer is, amit azért használ, mert a szülő éppen nem figyel rá.
2019. December 18.
Mi a jó abban, ha visszabeszél a gyerek? (Fotó: iStock)

A visszabeszélésnek lehetnek előnyei is, amely tanít néhány dolgot.

Tisztelettudóan ellenkezni

A gyermek megtanulhatja kifejezni egyet nem értését sértés és támadás nélkül, nyugodtan és tiszteletteljesen kifejteni az álláspontját.

Tisztelni másokat

Ha szülőként tiszteled a gyerek véleményét, ő megtanul tisztelni téged, és nem lesz majd szándékosan tiszteletlen sem. Ha kisgyerekként még ha néha látszólag tiszteletlen is a viselkedése, az nem szándékos, hiszen nem biztos, hogy tudja, hogy ő éppen tiszteletlen. Ilyenkor rá kell mutatni, hogy az, és nem fogja megismételni.

Önállóság

Fontos, hogy a gyerek magabiztos legyen, de az még fontosabb, hogy önállóságot tanuljon, és ne féljen felszólalni.

Kritikus gondolkodás

Könnyen előfordulhat, hogy nem is a szülőnek, hanem a gyereknek van igaza. Ha valóban jó érvei vannak, és okkal kritizálta a te álláspontodat, akkor akár a véleményedet is megváltoztathatod. A gyerek ezáltal megtanul egy dolgot több szempontból átgondolni, te pedig az ő véleményének meghallgatásával lehetővé teszed, hogy olyan dolgokat is átgondolj a téma kapcsán, ami esetleg eszedbe sem jutott addig.

Kreatív gondolkodás

Érdemes arra ösztönöznöd a gyereket az érveitek ütköztetése után, hogy próbáljon meg kigondolni olyan megoldást, amely mindkettőtök számára megfelel, mindketten nyertek vele. Hidd el, még meg is lephet azzal, hogy mennyire kreatívan gondolkodik, és hogy sokkal jobb ötlete támad, mint neked.

Kommunikációs készségek

A visszabeszélés utat nyit ahhoz, hogy kulturáltan vitatkozzatok, tárgyaljatok – ez pedig fejleszti a gyerek kommunikációs készségeit.

Az érzelmek szabályozása

Egy vitás helyzet esetén a gyerekek és a felnőttek is könnyen haragosak lehetnek, ha úgy érzik, valami igazságtalan. Ha hagyod a gyereknek, hogy átgondolja a dolgokat, meg fogja érteni, miért teszel szülőként bizonyos dolgokat. Megértéssel pedig megtanul problémamegoldóként gondolkodni, ahelyett, hogy az érzelmei befolyásolnák.

Nem mindig a szülőnek van igaza

Bizony szülőként te sem vagy mindenható, könnyen hibázhatsz – ezt a gyerek és te magad is megtanuljátok ezekből a helyzetekből. De ami még hasznosabb, hogy elnézést kérni is megtanítanak ezek a hibák, és arra, hogy nem szégyen megváltoztatni a döntéseinket. Ebből a gyerek azt is látja, hogy nem kell valamit csak azért elfogadnia, mert egy felnőtt mondja.

Forrás: parentingforbrain.com

 Kapcsolódó írásaink: