Gyerek

Már a 12 éven felüliek is kaphatnak harmadik oltást

Különösen a krónikus betegséggel küzdő, kockázati csoportba tartozóknak indokolt a harmadik oltás felvétele, az egészséges 18 év alattiaknál nincs szakmai konszenzus a megerősítő oltás szükségességéről.
2021. December 08.
Már a 12 éven felüliek is kaphatnak harmadik oltást (fotó: Getty Images)

A koronavírusról tájékoztató hivatalos oldalra kikerült egy Már 22 ezer kamasz oltását kérték a szülők című cikk, amiből kiderült, hogy már a 12 éven felüliek is kaphatnak harmadik oltást, írja a Telex. A tájékoztató oldal cikke szerint 1500 kamasz már meg is kapta a harmadik oltást.

Mint írják, “a 18 év alatti korosztályban is lehetséges a megerősítő harmadik oltás felvétele, ami különösen indokolt lehet a krónikus betegséggel küzdő, kockázati csoportba tartozó fiataloknál. A szülőknek ez esetben érdemes a gyermek kezelőorvosával, gyermekorvosával konzultálni.”

Az egészséges 18 év alattiaknál nincs szakmai konszenzus a világban a harmadik oltás szükségességéről, pár hete amikor a Telex hivatalosan rákérdezett erre, az derült ki, hogy még itthon sincs erre sem javaslat, sem pedig lehetőség. A lap most ismét megkereste az operatív törzset, hogy megtudják, mikor és milyen indokokkal tették lehetővé a 12 éven felüliek harmadik oltását.

Az operatív törzs tájékoztatásul elküldött a Telexnek egy november 25-i bejegyzést a koronavirus.gov.hu oldalról, melynek 4. bekezdésében először van szó arról, hogy a 12 éven felüliek is kaphatnak harmadik oltást. Azt továbbra sem tudni, hogy pontosan mikor rendelték ezt el, és milyen szakmai indokokra hivatkozva.

Forrás: Telex.hu