Gyerek

Megfázás: ezektől lehet ellenállóbb a szervezeted

A téli hónapok egyet jelentenek a megfázásos és influenzás megbetegedésekkel.De valóban elkerülhetetlen, hogy lázas betegen nyomjuk az ágyat? Megúszhatjuk meghűlés vagy influenza nélkül a telet?
2017. December 13.
Megfázás: ezektől lehet ellenállóbb a szervezeted

“A náthát és az influenzát vírusok, illetve baktériumok okozzák, így a nem megfelelő öltözék csupán közvetve felelős a megbetegedésekért. Sokkal inkább a kimerültség és vitaminhiány miatt fellépő immungyengeség tehetnek arról, hogy szervezetünk kevésbé ellenálló a kórokozókkal szemben. Ha mindezt figyelembe vesszük, akkor tehetünk azért, hogy betegség nélkül élvezhessük a hógolyózást. A vitaminok mellett számos természetes megoldással erősíthetjük szervezetünket, sőt, akár a megbetegedések tüneteit is kezelhetjük velük” – mondta dr. Tóth-Domán Judit, az Év Magánrendelőjének választott Budai Egészségközpont foglalkozás-egészségügyi szakorvosa.

Hogyan tehetjük ellenállóvá a szervezetünket?

A kulcsszó: immunerősítés. Nyáron valóban több természetes vitaminforrás áll rendelkezésünkre, de a téli hónapok is ellátnak minket vitamindús finomságokkal. Amit lehet, fogyasszunk hámozatlanul, frissen vagy párolva, hogy minél több vitamint juttassunk be általuk a szervezetükbe. Néhány egészséges finomság télre:

  • Narancs, mandarin, kivi, káposzta – igazi C-vitamin bombák, a savanyú káposztából pedig kiváló ételeket is készíthetünk.
  • Zeller, burgonya, bimbóskel és banán – nélkülözhetetlen B6-vitamin források.
  • Szőlő, amely egyebek között gazdag káliumban, vasban, magnéziumban és cinkben, ezen kívül segíti az emésztést, sőt még a feszültségoldást is.
  • Alma – Minden nap egy alma, az orvost távol tartja, szól a mondás. De honnan van ez a varázserő? Magas flavoid tartalmának köszönhetően segít a vírusok és baktériumok leküzdésében, erősíti az immunrendszert, valamint gazdag A-vitaminban, kalciumban és cinkben is.

Influenzaszezonban, valamint náthás időszakban a zöldségek és a gyümölcsök mellett érdemes vitaminkészítményekkel is támogatni immunrendszerünket. A szervezet számára nélkülözhetetlen D-vitamint például a napfényből nyerjük, ám a borongós napokon nem termelődik annyi, amennyire szükségünk lenne. Ezért használjuk ki a jó időt, és télen is sétáljunk, amikor lehetőségünk van rá. Nemcsak testünknek, hanem lelkünknek is jót fog tenni a friss, tiszta levegő.

Mit tegyünk, ha megbetegedtünk?

  • Betegség esetén maradjunk otthon, pihenjünk pár napot. Ez két szempont miatt is fontos. Egyrészt megadjuk a lehetőséget szervezetünknek a gyorsabb regenerálódásra, felépülésre, másrészt elkerüljük, hogy másokat is megfertőzzünk, például a munkahelyünkön.
  • Fogyasszunk sok folyadékot, például gyömbéres-mézes teát, amely segít a váladék fellazításában, valamint megakadályozza a nyálkahártya kiszáradását, ezzel enyhítve a kínzó köhögést.
  • Az orrdugulás ellen használjunk orrcseppet vagy orrspray-t. Az utóbbi adagolásának köszönhetően nagyobb felületen éri a nyálkahártyát, és hosszabb ideig fejti ki hatását. Jó tudni azonban, hogy a gyakori és tartós használat akár függőséget is okozhat, így csak akkor és addig alkalmazzuk, amíg feltétlenül szükséges. Szabadabban használhatjuk a különböző tengervizes sóoldatokat a tünetek enyhítésére.
  • A láz önmagában nem betegség, hanem egy tünet, a szervezet válaszreakciója az őt ért fertőzésre. Épp ezért, amíg közérzetünk a láz ellenére még jó, hőemelkedésnél, alacsony láznál várjunk a lázcsillapító gyógyszerek használatával. Magas láznál viszont ne halogassuk a lázcsillapító bevételét!

Kapcsolódó cikkeink immunerősítés témában:A legjobb immunerősítő ételek a hidegbenImmunerősítés: a gyermekorvos tanácsaiEgészségesen az oviban is

Forrás: Morpho