Gyerek

Megfázás, influenza vagy COVID? Ebben különböznek

A különböző légúti betegségek kiváltó okait célirányos vizsgálatok nélkül gyakran nehéz megállapítani. Vannak azonban bizonyos tünetek, amelyek egyes kórképekre jellemzőbbek.
2023. Október 04.
FOTÓ: GETTY IMAGES
FOTÓ: GETTY IMAGES

A megfázás ritkán jár együtt lázzal

Az egyszerű megfázás (más néven meghűlés vagy nátha) az egyik leggyakoribb légúti betegségnek számít. Általában 7-10 napon át jár légúti tünetekkel: jellemzően orrfolyással, tüsszögéssel, orrdugulással, ritkább esetben jelentkezik köhögés és láz. Kezelése elsősorban a tünetek enyhítésére és a lábadozási idő lerövidítésére irányul. Kiváltó oka több száz vírus – például rhino- és adenovírus –, amelyek szervezetbe való jutását és elszaporodását a számukra kedvező feltételek idézik elő. Ilyen például a hűvösebb időjárás, a túlzott klímahasználat, a nem megfelelő öltözet vagy személyi higiénia. Csecsemő-, illetve kisgyermekkorban gyakran súlyosabb tüneteket okoz, amelynek oka a még fejletlen immunrendszer.

Az influenza tünetei hirtelen alakulnak ki

A náthával ellentétben az influenza tünetei hirtelen, szinte egyik óráról a másikra jelennek meg. A gyakran lázzal, erős levertséggel együtt járó kórkép gyógyulási ideje akár két hét is lehet. A megfertőződést követő 1-3 napban kialakuló betegség további jellemző tünete a hidegrázás, izomfájdalmak, étvágytalanság, torok- és fejfájás is, valamint – a megfázáshoz hasonlóan – köhögés, orrfolyás és orrdugulás is jelentkezhet. A kórképet az ortomixovírusok családjába tartozó A, B és C típusú influenzavírusok okozzák. Hazánkban járványszerűen október elejétől április végéig terjed, elsősorban levegő útján, zárt terekben. Influenza esetén a kezelés szintén elsősorban a tünetek csillapítására irányul, antibiotikum-kúra csak az esetleges szövődmények fellépésénél – például hörghurut, tüdő-, középfül, orrmelléküreg, agyhártya- vagy szívizomgyulladás – indokolt.

COVID-19: különböző variánsok, eltérő tünetek

A több hétig – vagy akár hónapig – is elhúzódó COVID-19 fertőzés különböző variánsai némileg eltérő tünetekkel járhatnak együtt. Általánosságban azonban elmondható, hogy a légúti tünetek – száraz köhögés, torokfájás, orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés – mellett fejfájást, hidegrázást, mellkasi fájdalmakat, légszomjat, hányingert, hányást és hasmenést is okozhat. Szaglás- és ízérzékelés-vesztés, valamint a kötőhártya-gyulladás bizonyos variánsoknál szintén megjelenhet. Bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2023. május 5-i nyilatkozata alapján a COVID-19 már nem tekinthető világjárványnak, ez nem azt jelenti, hogy a tüneteket kiváltó SARS-CoV-2 vírus eltűnik, hanem azt, hogy a sok más kórokozóhoz hasonlóan helyi megbetegedéseket okozhat, amelynek terápiája hasonló elvek szerint történik, mint a többi fertőző betegségé. A tüneti kezelésen túli terápiákra – például antibiotikum-kúrára – a megfázáshoz és az influenzához hasonlóan csak akkor van szükség, ha szövődmények (például tüdőgyulladás, szívizomgyulladás) jelentkeznek.

Kezeljük a légúti tüneteket!

Az erős orrdugulással járó nátha mindhárom kórképnél vezető tünetnek számít. Mivel ez a szövődmények kialakulásának egyik leggyakoribb előidézője, ezért a kezelését nem szabad elbagatellizálni. A légutakban pangó orrváladék megnövelheti például az arc-, homloküreg- vagy a középfülgyulladás kialakulásának a kockázatát is, ezért az orrjáratok folyamatos és hatékony kiürítése elsődleges feladat. A gyermekek első életéveiben ezt különböző orrszívó készülékek használatával lehet kivitelezni, nagyobbaknál pedig gondoskodni kell az önálló, gyakori és helyes technikával kivitelezett orrfújásról. Ehhez hasznosak lehetnek azok a fiziológiás sóoldatot tartalmazó készítmények is, amelyek a váladékot fellazítják, amelyet így könnyebb eltávolítani.

Az orrdugulás enyhítésére a gyógyszertárban különböző összetételű készítmények érhetők el, így sokszor nehéz a választás. Tájékozódjunk körültekintően, vagy kérjük ki a gyógyszerész tanácsát, hogy ezeket hány éves kortól és mennyi ideig javasolt alkalmazni!