Gyerek

Mennyi és milyen játékot vegyél a gyereknek?

Hatalmas a gyerekjáték kínálat. A legtöbb szülő igyekszik - ha megteheti - minél több játékot vásárolni csemetéjének. Kérdés, hogy milyen játékok fejlesztik a legjobban a gyermeket, mivel teszünk neki a leginkább jót?
2015. Február 19.

Mennyit vegyünk? Minél kevesebbet!

A meglepő választ többgenerációs kutatások eredményezték: a szülők, nagyszülők nemzedékéből kevesebb kisgyerekkori játékszer mellett is sok kreatív, felfedező, feltaláló, kutató szellem nőtt ki. A kreativitást ugyanis leginkább az serkenti, ha a gyerekek önállóan találhatják ki, mivel foglalják el magukat.

A túl sok unatkozás, nyűgösködés, szülőn csimpaszkodás ellen vagy éppen a fejlesztésért vásárolt játék mennyisége egyrészt túlterheli a gyerek döntőképességét – nem is tudja, mihez nyúljon –, másrészt nem enged teret a fantáziának, egyoldalúan köti le a gyerek figyelmét.

Az a játék serkenti leginkább a gyerek fejlődését, amelyik teret ad az egyéni kezdeményezésnek

Minél kevésbé „tökéletes” egy játék, annál többrétű tevékenységre lehet használni. Egy nagy banánosdoboz alkalmasint lehet hajó, Ferrari vagy helikopter, de babaágy is. Ha félreteszel egy-egy műanyag palackot, kartondobozt, kinőtt zoknit, és a játékra szánt idő alatt megmutatod, hogyan lesz belőlük ritmushangszer, bábszínház és zoknibáb, sokkal többet nyújtottál a gyereknek, mint ha egy néhány alkalommal még szórakoztató, de hamar kimerülő játékot vettél volna neki.

A legjobb játék, ha beszállhat a felnőttek világába

A gyerek ugyanis nem szórakozni és kikapcsolódni akar, éppen ellenkezőleg, be akar kapcsolódni az igazi életbe, ezért utánozza a felnőtteket, legyen az fodrászkodás, számítógépezés vagy a tévében látott bármely tevékenység. A környezetében látottak mintaértékűek számára. Figyeld meg, milyen szerepjátékokat kezdeményez, mit csinál magában, így kapsz visszajelzést tőle, milyennek látja a világot, a szüleit.

Boldog lesz, ha bevonod őt a házimunkába, kertészkedésbe, de igyekszik megkaparintani azokat a „kincseket” is, amiket igazán nem neki szántál. Mielőtt a kezébe adod a mobilodat, a távirányítót, gondolkodj el a határokon, mit engedsz neki, és tartsd is be a szabályokat.

A mennyiség helyett a minőségre helyezd a hangsúlyt

Nem is olyan könnyű megfelelő játékot találni! Ismerned kell a gyereked fejlettségi szintjét, ehhez mérd a játék kihívásait. A dobozon feltüntetett életkor csak tájékoztató jellegű. Az izgalmas játék a gyerek már meglévő képességeit foglalkoztatja, azokra alapozva sikerélményt nyújt, és a még éppen fejlődő képességeknek is csak akkora feladatot jelent, hogy az ne terhelje túl a gyerek teljesítőképességét, egy-egy kisebb kudarc mellett erősen kecsegtessen a nyerés, jó szórakozás, nagy nevetés lehetőségével. A játékok élettartamát növeli, ha a fejlődési szintnek megfelelően különböző módon lehet játszani velük, az egyes lehetőségek más-más kihívást jelentenek, és a játék kimenetele nem sematikus.

A természet kincseivel való játék ellenpontozza a mai élet gépesített játékait

A gombnyomásra hangot és fényt adó fejlesztő játékok, kicsiknek szánt elektronikus játékok mellett olyan alapanyagokra is szüksége van, amelyekbe neki kell belelátnia a szórakozási lehetőségeket.

Menjetek ki mindennap a szabadba, lehetőség szerint a játszótér mellett a természetbe is. Hadd csimpaszkodjon fel egy alacsonyabb ágra, kotorásszon egy bottal a pocsolyában, és vigyetek haza lehullott faleveleket, makkot, üres csigaházat.

Vegyétek észre az érdekességeket: egy-egy furcsa alakú faágat, kavicsot, színes falevelet, fényes gesztenyét, makkot. Rakjatok ki belőlük pálcikaemberkéket, virágot, állatformát. Dobjatok célba, például a homokozóvödörbe makkal, gesztenyével.

Préseljétek le újságpapír közé téve a faleveleket egy vastag könyvbe dugva. Ragasszatok fel belőlük maradék tapétára nagyméretű képeket. A gesztenyékből és makkokból fogpiszkáló segítségével készíts a lurkónak emberkéket, állatokat.

Lapos kavicsokra rajzolj filctollal mértani ábrákat, egyszerű figurákat (szív, körte, virág). Tegyétek sorba a kavicsokat, mondjátok el, mi van rajta, kerekíts belőlük kis történetet. Kisóvodás kortól párkeresőt vagy memóriajátékot is játszhattok velük.

Így vásárolj játékot:

  • Figyeld meg, mivel játszik szívesen a gyerkőc az oviban, a barátainál, a játszóházban.
  • Menjetek el együtt olyan játékboltba, ahol ki is próbálhattok egy-egy játékot.
  • Szánj időt a válogatásra!
  • Gyerekednek az a legjobb móka, ha te is beszállsz a játékba, tehát olyat válassz, ami neked is tetszik.
  • Válassz bővíthető alapkészletet, például építőelemeket, bábparavánt, így még sokszor örömet tudsz szerezni, ha bejött a gyereknél a játék.

Forrás: Kismama magazin