Gyerek

Mi értelme egy gyereket kis felnőttnek öltöztetni?!

Polgárpukkasztani lehet - de nem a gyerekünk segítségével.
2022. Július 21.

A Párizsi Divathét minden évben érdekes – nemcsak a divat, de a bulvár rajongóinak is, akik szeretik végignézni a hírességek fotóit: ki miben, kivel, hogyan jelenik meg az eseményen. És persze jönnek rendre a kritikák is arról, hogy kinek milyen volt a ruhája, mennyire nem állt jól neki és hasonlók. Az ilyen kommentelők azért általában elfeledkeznek arról, hogy egyrészt sztárokat látunk, másrészt nem az utcára vették fel az adott szettet, hanem egy divateseményre, ahol több fantázia megengedett. Különösen erősek a hozzászólások akkor, ha gyerekek is érintettek.

Legutóbb például Kim Kardashian kavart indulatokat saját, de főként kilencéves lánya, North megjelenésével. Kettejük külseje egyébként nem sokban – leginkább méretben – különbözött, összeöltöztek ugyanis, afféle anya-lánya szettbe. Egy alkalommal fekete-szürke csíkos öltözékben jelentek meg: Kim maxiruhában, lánya pedig mellény-szoknya kombinációban. Ami viszont inkább meglepett sokakat, az az orrgyűrűs lánc, ami mindkettejük arcát díszítette (?), hozzá egyforma napszemüveget választottak.

Sokan vannak, akik szerint a kislány borzasztóan néz ki, és nem szabadna egy gyereket felnőtthöz hasonlóan öltöztetni. Az ilyen véleménymondók valószínűleg szívesebben látnának egy kilencéves kislányt rózsaszín unikornisos szoknyácskában fehér blúzzal és két copffal.

Mi értelme egy gyereket kis felnőttnek öltöztetni?!

Fotó: Getty

Valószínűleg azonban valahol a kettő között van az igazság. Először is: nem tudhatjuk, hogy North mennyire megy a saját feje után, amikor öltözetet választ, és mennyire befolyásolják őt. Más eseményeken való megjelenései azonban azt sugallják, hogy neki ilyen a stílusa, máskor is ezt a grunge vonalat képviseli ugyanis. Előszeretettel választ például szakadt farmert, vastag láncokat és vaskos platform-bakancsokat.

Azt gondolom, nem kell a saját ízlésünket ráerőltetni a gyerekre sem úgy, hogy azt kelljen felvennie, amit mi szeretnénk, sem úgy, hogy levetetjük vele, amit ő szeretne. Ha North magától választ egyfolytában éjfekete ruhadarabokat és látványos kiegészítőket, ám tegye. Ha az édesanyja öltözteti őt ilyenekbe azért, hogy saját megjelenését érdekesebbé tegye, az már nincs rendben.

Mi értelme egy gyereket kis felnőttnek öltöztetni?!

Fotó: Getty

Sokan azért nem engedik, hogy a kislányuk azt vegye fel, amit szeretne, mert aggódnak, mit szól hozzá a külvilág, ha nem a lehető legszabályosabban nézne ki. Ám azt hiszem, ez nem lehet motiváció. Csak az vezessen minket, mint amikor mi is készülődünk: miben érzi magát jól? Miben érzi magát önazonosnak? Ha az éppen egy királylányjelmez az aktuális Disney-filmből, akkor legyen az. Persze csak akkor, ha az évszaknak megfelelő, és viselete nem ütközik az iskolai szabályzatba sem. Ha pedig lányunk kinevetteti magát, ahhoz a tapasztalathoz is joga van. Persze megpróbálhatjuk megóvni ettől, de ha nem hallgat ránk, akkor nem tragédia, ha a saját bőrén tanulja meg, hogy nem muszáj mindig kilógni a sorból vagy polgárpukkasztani.

Persze speciális a helyzete egy olyan kislánynak, aki a celebvilágban nő fel, és olyan édesanyja van, aki maga sem az a tipikus introvertált alkat… Hiszen gyerekeink már háromévesen a mi cipőnkben szeretnek mászkálni, persze, hogy kiskamasz korukban is minket másolnak.

Azt viszont határozott szülői bűnnek tartom, ha valaki bazári majmot csinál a gyerekéből, csak mert a személyes stylistja jó ötletnek tartja, ha összeöltöznek. Egy pontig stílusos, ha egy kisgyerek komolyabb ruhákba öltözik, nem kell mindennek Mickey egeresnek lennie, de azért egy komoly gyerekruha és egy extravagáns női viselet között nem árt látni a különbséget – Northnak (és a hozzá hasonló kislányoknak) pedig meghagyni a normális gyerekkorát.